Jeg er ikke sint på NRK. Jeg er fly forbanna.

0
Fra introen til Dagsrevyen

Av Julia Schreiner Benito

En skal ikke være sint. Jeg er ikke sint, jeg er fandens forbanna. For nå går NRKs servile lydighet utover liv og helse.

Journalistenes synkrone marsj tramper over de avmektige. Hvis stemme de skulle båret og forsvart. Er ikke det medias viktigste oppdrag: Å bære de avmektiges stemme overfor makten? Makten på podiene, makten hos Facebook, makten i sensur, industri og globale avtaler. Hvor er dere, NRK? Glem Schibsted, nå med Wall Street som eier nesten halvparten av aksjene. Jeg har gitt opp Schibsted, men statskanalen? Skattepengene?

Det er da en ille ironi: Som redaktør for nettmagasinet Helse, Mat & Livsstil – hemali.no – publiserte jeg nylig et intervju med Line Kyvik (40). Kort fortalt: Etter stikket fra Pfizer får hun livstruende anafylaksi, en allergisk reaksjon. Livet hennes rakner, to måneder etter vaksinen er hun en smertens versjon av seg selv. Hun får neppe sitt liv tilbake, hennes tre barn neppe sin mor tilbake. Idet jeg deler Lines historie på Facebook – som nettmagasinet vårt er irriterende avhengig av – kommer denne automatiserte meldingen opp:
«COVID-19-vaksiner går gjennom mange tester for sikkerhet og effektivitet før de godkjennes, og deretter overvåkes de nøye. Kilde: WHO»

Et paradoks, skulle jeg mene. At historien om livstruende bivirkninger automatisk blir møtt av Facebook med at vaksinen er trygg. Bedre bilde på gigantenes makt, den lilles avmakt og skrinn ytringsfrihet skal du lete etter. Én ting er Facebook, det bør ikke overraske at ytringsfrihet ikke deres motor. Men NRKs journalister? Tenner ikke slikt én eneste kritisk penn? Ingen som får lyst til å problematisere sensur? Problematisere Facebooks makt i koronatid? Ingen som ser at det brenner litt nå?

Apropos brann. Jeg ringte Brennpunkt. «Har så mye å gjøre med annet», lød svaret.

Men jeg er vel naiv som forventer at NRK skal være kritisk til Facebook i korona- og vaksinajonstid. For NRK er blitt selveste reklamekanalen for myndighetene generelt og vaksinen spesielt. Jeg lengter til de tider da NRK dekket temaer om liv og helse med bredde, kritisk nyanse og analyse.
Forresten: NRK omtalte faktisk bivirkninger forleden. Det lød: «Camilla fikk kraftige bivirkninger av vaksinen – ekspert sier det er godt nytt.»

Nå vil regjeringen massevaksinere barna. NRKs ansvar er å dekke det kritisk, med faglig balanse. Men deres «kritiske» spørsmål begrenser seg til: Burde dere ikke åpnet mer, mindre, tidligere, senere… Dessuten er redaksjonene meget opptatt med å pøse ut smittetall. Det regner smitte i alle kanaler fra tidlig til sent. Apropos smitte: Det heter ikke «bærer» av virus lenger, men «smittet». Som om alle «smittede» er forpestere. Men NRK forteller ikke hvem de «smittede» er: Hvor mange av dem vil bli syke? Få symptomer? Vil havne på sykehus? Vil dø?
Det heter ikke vaksinert og uvaksinert lenger. Men «beskyttet» og «ubeskyttet». Mitt immunforsvar teller altså ikke som beskyttelse nå.

Ennå har ikke NRK svart politiker Susanne Heart fra MDG, etter hennes åpne brev av 13. juli: «NRK bør avdekke kritikkverdige forhold».

Én ting dersom det var faglig enighet om at massevaksinering er beste løsning. Om vurderingen av virkning kontra bivirkning var unison hos ekspertene. Om viruset var veldig dødelig. Slik er det ikke. NRK driver den verste unnlatelsessynd ved å ikke balansere den jublende dekningen av vaksinene med faglige advarsler og publikums erfaringer med bivirkninger.

Jeg følger Facebookgruppen «Erfaringer med Covid-19 vaksinering», den vokser kjapt, nå med over 9000 medlemmer. Rapportene om bivirkninger, og om helsepersonell som nødig rapporterer dem, er mange. Hvorfor graver ikke NRK i det? Hvordan kan vi foreta «informerte valg» om vaksinen når ikke NRK viser bredden? Hvorfor formidler ikke NRK erfaringer som Lines? Hennes historie viser:

 • svik fra helsepersonell ved at de ikke følger faglige prosedyrer
 • svik fra helsepersonell som bagatelliserer bivirkninger, trolig gir det underrapportering
 • svik ved at Line i stedet for utredning for å se hva i vaksinen som truet livet hennes, blir innkalt for å sjekke hvor mye Pfizer hun kan tåle for å sette dose nummer to
 • svik fra Legemiddelverket, kommuneoverlegen og Pfizer som ikke svarer hennes spørsmål i flere purringer i e-poster

Jeg tilføyer: svik fra regjeringer som har inngått en avtale med Pfizer som mer ser ut til å tjene produsenten enn borgerne. Transparency International viser til manglende transparens om avtalen med Pfizer, og om innholdet i vaksinen.  

For øvrig er bordet er dekket for kritisk journalistikk i koronatid:

 • hvorfor vi ikke får vite at det finnes velprøvde, effektive legemidler nærmest uten bivirkninger som behandling mot Covid-19
 • at mange liv kunne vært spart dersom disse ble tatt i bruk, særlig Dr. Peter McCullough snakker åpnet om det, her i senatshøring i Texas.
 • den erfarne, norske legen Peter Dvergsdal: –Jeg kan behandle Covid-19, nedstenging var unødvendig
 • hvordan globale avtaler står i veien for nasjonalt handlingsrom
 • massevaksinering på tynt vitenskapelig grunnlag: vaksinen er eksperimentell, fortsatt bare betinget godkjent, fortsatt i fase tre. Tidligst i 2023 vil de vitenskapelige trinn vi ellers krever av medisinsk behandling være avsluttet
 • altså vet vi ikke nok om mulige langtidsvirkninger
 • grunnlaget for avgjørelsene om smittevern og nedstenging er hemmeligholdt de neste 60 år
 • hvordan Grunnlov, Storting, opposisjon, demokratiske prinsipper og menneskerettigheter mer eller mindre er parkert, at vi styres gjennom dekret, som jurist Hans Petter Graver viser

Hva skjer når riksmediene ikke informerer balansert, nyansert og kritisk? Det gir splid mellom oss mennesker. Mer hån, mer hat, større avstand. Og stadig flere velger såkalt «alternative» kanaler – friere medier uten pressestøtte. Det kan gå mot 8 millioner sidevisninger hos steigan.no i 2021. Men det later til at NRK har bestemt seg: Heller risikerer at publikum går til «alternative» medier enn å slippe våre helsetoppers lanke.

Forrige artikkelErnst Wolff: Den gigantiske finanskrisa bak korona-narrativet
Neste artikkelBarn og koronasmitte