Forsvarsdepartementet presser fram et nytt digitalt overvåkningssystem – partiene er tause

0
State surveillance, vector flat illustration. People walking along the street with installed cctv cameras. Video surveillance, public security, facial recognition cctv technology.

Forsvarsdepartementet besluttet i forrige uke at to kapitler i etterretningstjenesteloven skal tre i kraft fra nyttår. Det er disse kapitlene som tar for seg det omstridte etterretningssystemet «tilrettelagt innhenting». Systemet vil gjøre det mulig for Etterretningstjenesten å samle inn og gjøre søk i enorme mengder kommunikasjonsdata. Dette skriver NRK, som en av de få mediene som omtaler dette kvantespranget for politistaten i Norge.

I en artikkel på steigan.no 3. august 2021 spurte Petter Reinholdtsen og Ole-Erik Yrvin: Hva mener partiene om vern av privatsfæren og sporing av befolkningen?

Etter fire ukers valgkamp siden da vet vi svaret: Partiene mener absolutt ingenting. Dette er tydeligvis greit for dem.

Dette overvåkningssystemet sørger for at alle nordmenns datatrafikk blir samlet opp og lagret, dersom datatrafikken krysser den norske riksgrensa.

I praksis betyr dette nær sagt all datatrafikk og digital kommunikasjon, fordi det aller meste av dette krysser grensa over til Sverige.

Dette kommer parallelt med at de private internettgigantene samler nesten alt som er av digitale data fra brukerne. Dette kan da svært enkelt koordineres med myndighetenes overvåkingssystemer.

Massiv overvåkning av digitale brukere

De store globale plattformene samler inn data om oss alle gjennom sine tjenester. Data akkumuleres og videreselges, med påstand om at informasjonen er anonymisert. Data om geoposisjon er også noe teleselskapene samler inn om alle brukere, selv de som har helt enkle mobiltelefoner.

Legg til alle digitale transaksjoner vi gjør med betalingskort og liknende og kjør dette inn i ett system, og man har Big Brother på steroider.

Les: Shoshana Zuboff: «Overvåkingskapitalismens tidsalder» – en presentasjon

Geoffrey R. Skoll: Globalization of American Fear Culture

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.