Australia hastegodkjenner en totalitær lov uten sidestykke i landets historie

0

Med «koronapandemien» og «terrorisme» som påskudd har regjeringa i Australia fått parlamentet til å hastegodkjenne en overvåkinglov som man må til mer klassiske diktaturer for å finne maken til. «Australsk politi kan nå hacke enheten din (telefon, pc, nettbrett), samle inn eller slette dataene dine, overta kontoene dine på sosiale medier – alt uten dommerbeslutning.» Dette skriver nettstedet Tutanota.com.

Lovforslaget om overvåking (identifiser og forstyrr) 2020 gir Australian Federal Police (AFP) og Australian Criminal Intelligence Commission (ACIC) tre nye fullmakter for å håndtere kriminalitet på nettet:

  1. Dataforstyrrelsesordre: gir politiet muligheten til å «forstyrre data» ved å endre, kopiere, legge til eller slette dem.
  2. Nettaktivitetsordre: lar politiet samle etterretning fra enheter eller nettverk som brukes eller sannsynligvis vil bli brukt av de som er omfattet av loven.
  3. Kontoovertakelsesordre: lar politiet ta kontroll over en online konto (f.eks. sosiale medier) for å samle informasjon for etterforskning.

De to australske rettshåndhevelsesorganene AFP og ACIC vil snart ha fullmakt til å endre, legge til, kopiere eller slette dataene dine hvis du skulle bli mistenkt i etterforskningen av en alvorlig forbrytelse.

Det som gjør denne lovgivningen enda verre, er at det ikke er noe rettslig tilsyn. En dataforstyrrelses- eller nettverksaktivitetsordre kan utstedes av et medlem av Administrative Appeals Tribunal, en dommerordre er ikke nødvendig.

Australske selskaper er forpliktet til å adlyde

Når australske selskaper, systemadministratorer osv. blir forelagt en slik ordre fra Administrative Appeals Tribunal, må de overholde og aktivt hjelpe politiet med å endre, legge til, kopiere eller slette dataene til en person som blir undersøkt. Hvis man nekter å adlyde kan man ende opp i fengsel i opptil ti år, ifølge det nye lovforslaget.

Nødvendige hackingaktiviteter kan omfatte: endre, kopiere og slette data; avskjære og modifisere kommunikasjon; overvåkingsnettverk; og endre kontoinformasjon.

Slutt på menneskerettighetene

Den nye australske overvåkingsregningen signalerer slutten på respekten for menneskerettigheter i Australia.

For advokat Angus Murray, styreleder for Electronic Frontiers Australia’s Policy Team, utgjør hackerfullmaktene en alvorlig risiko for befolkningas sivile friheter.

«Dette er nå et regime i Australia hvor vi har gitt myndighet til å håndheve australiernes, og potensielt utenlandske personers, datamaskiner og å overta kontoer og endre og slette data på disse kontoene,» sa han til Information Age .

«Australia har ikke grunnlovsfestede rettigheter til politisk tale og andre menneskerettigheter, men hvis vi skal gi rettshåndhevelse disse myndighetene, bør det kontrolleres og balanseres mot et menneskerettighetsinstrument på føderalt nivå.»

Murray advarer om at det kan komme et punkt hvor denne makta brukes mot samfunnet. I teorien kan politiet for eksempel plassere barneporno på datamaskinen din for siden å bruke det mot deg. Sjøl om noe slikt ikke er hensikten med lovforslaget, er det heller ingen vesentlige sikkerhetstiltak mot det.

Les også: Gizmodo: The Government Just Approved A Bunch Of New Cyber-Spying Powers For Police

The Guardian: Australian powers to spy on cybercrime suspects given green light

Vax-entration Camps? Australian Government Builds “Mandatory Quarantine Facilities”, Officials Say Jab Is “Golden Ticket to Freedom”

Masterplan for en av interneringsleirene eller Alternative Quarantine Accommodation (kapasitet – 3,000 plasser)

Kilde: Alternative quarantine accommodation hub – project summary – April 2021

Australia er et av de landa som er kommet lengst i å omdanne et tidligere relativt demokratisk samfunn til en totalitær politistat – med en «helserisiko» som påskudd – men mange land har tilsvarende planer og er kommet et stykke på vei med å implementere dem. Man kan godt gå omkring og innbille seg at alt dette handler om et virus, men det går an å våkne også – og innse realitetene før det er for seint.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUng grønlender vil ikke ha USAs militære og en ny kald krig på Grønland
Neste artikkelBlowback: Taliban retter seg mot CIAs skyggearmé