Amazon og Walmart raserer småhandelen i India og ødelegger millioner av menneskers liv

0
Delhi, India-Nov 20 2019: Merchants display placards and raise slogans during a protest against Amazon and Flipkart for selling goods at cheaper prices at bara tooti chowk, Sadar Bazar,

De multinasjonale korporasjonene Amazon og Walmart driver en knallhard kampanje for å legge det gigantiske indiske markedet under seg. Off-Guardian skriver:

Walmart gikk inn i India i 2016 med en overtakelse på 3,3 milliarder dollar av nettbutikken Jet.com. Dette ble fulgt i 2018 med en overtakelse på 16 milliarder dollar på Indias største online detaljhandelsplattform, Flipkart. I dag kontrollerer Walmart og Amazon nesten to tredjedeler av Indias digitale detaljhandel.

Amazon og Walmart har en oversikt over bruk av rovdyrpriser, store rabatter og annen urettferdig forretningspraksis for å tiltrekke kunder til sine online plattformer. For et par år siden omsatte de to selskapene for over 3 milliarder dollar på bare seks dager under Diwali. Indias små forhandlere reagerte med å oppfordre til boikott av netthandel.

Hvis du vil vite den endelige skjebnen til Indias lokale markeder og små forhandlere, trenger du ikke lete lenger enn det amerikanske finansminister Steven Mnuchin sa i 2019. Han uttalte at Amazon hadde «ødelagt detaljhandelen over hele USA.»

Joint Action Committee against Foreign Retail and E-commerce (JACAFRE) ble dannet for å motstå at utenlandske selskaper som Walmart og Amazon kommer inn i Indias netthandelsmarked. Medlemmene representerer mer enn 100 nasjonale grupper, inkludert store handels-, arbeider- og bondeorganisasjoner.

JACAFRE ga ut en uttalelse i 2018 om Walmarts oppkjøp av Flipkart, og hevdet at det undergraver Indias økonomiske og digitale suverenitet og levebrødet for millioner i India. Komiteen sa at avtalen ville føre til at Walmart og Amazon dominerer Indias netthandel. Det vil også tillate dem å eie Indias viktigste forbruker- og andre økonomiske data, noe som gjør dem til landets digitale overherrer og slutter seg til rekkene til Google og Facebook.

I januar 2021 publiserte JACAFRE et åpent brev som sa at de tre nye landbrukslovene, som ble vedtatt av parlamentet i september 2020, og handler om å gjøre det mulig og lette den uregulerte korporatiseringen av verdikjeder i landbruket. Dette vil effektivt sørge for å gjøre bønder og småhandlere av landbruksprodukter til å underordnet interessene til noen få matvare- og e-handelsgiganter eller vil utrydde dem fullstendig.

Både Bill Gates og Jeff Bezos har vært tatt i mot i India med åpne armer av statsminister Modi.

Konkurransetilsynet i India, Competition Commission of India (CCI), har gigantene under oppsyn. og har uttrykt at «… de utenlandske e-handelsgigantene har omgått alle regler og åpenbart brutt og ødelagt detaljhandel og netthandel i landet.»

Kommentar: Heldigvis er indiske arbeidere, bønder og småhandlere kjent for å ga til kamp mot de nyliberale både i landets regjering og blant de internasjonale korporasjonene. Nylig ble det gjennomført en streik med rundt 250 millioner deltakere, den største i verdenshistorien, og den rettet seg nettopp mot landbrukspolitikken til statsminister Modi. De gir seg neppe overfor Amazon og Walmart heller.

Forrige artikkel60% av de over 50 som dør av covid-19 er dobbeltvaksinerte
Neste artikkelUng grønlender vil ikke ha USAs militære og en ny kald krig på Grønland