USA: 93.000 døde av overdose i fjor. Profitørene må betale 233 milliarder i forlik.

0
Shutterstock

Mer enn en halv million amerikanere har de siste 22 årene dødd av opioid-overdoser. Nå kan 233 milliarder kroner komme til å løse et enormt søksmål mot leverandører og produsenter av legemidlene, dette skriver avisa VG.

Statsadvokater i en rekke amerikanske delstater ventes denne uken å avsløre et forlik med tre leverandører og legemiddelprodusent Johnson & Johnson, melder blant annet Reuters.

Det samme melder Washington Post, som sier de har tre uavhengige kilder med tilknytning til forhandlingene.

Bakgrunn for det enorme søksmålet er den omfattende opioidkrisen i USA. I 2020 døde flere enn 90.000 amerikanere av opioid-overdoser. Siden 1999 har flere enn 500.000 dødd som følge av bruk av disse legemidlene.

Ekstreme lidelser, ekstreme kostnader

Opioidkrisa, som altså har drept nær en halv million mennesker og påført millioner av andre skader og lidelser, er ei krise skapt av en av de mest kriminelle bransjene i verden, den farmasøytiske industrien. Kostnadene er også ekstreme.

Ifølge en rapport fra organisasjonen Altarum, har opioid-krisen i USA kostet det amerikanske samfunnet en billion dollar i årene mellom 2001 og 2017.

Det betyr tusen milliarder dollar.

Den samme rapporten har beregnet at kostnadene fra 2016 til 2020 vil ligge på ytterligere 500 milliarder dollar.

Kilde: Altarum

Den såkalte opioidepidemien i USA har vært en eksplosjonsartet økning i antall overdoseofre. Fra 1999 til 2017 døde om lag 400.000 mennesker av overdoser. I året 2017 alene døde over 47.000 mennesker av opioidoverdoser.

Farmasikjempen Johnson & Johnson må ut med rundt 230 millioner dollar etter å ha inngått forlik. Legemiddelprodusenten var tiltalt for å ha bidratt til opioid-epidemien i USA. Dette skriver E24.

I 2019 ble selskapet dømt til å betale 572 millioner dollar i bøter, tilsvarende 5,15 milliarder kroner, ifølge Reuters.

BBC kaller dette en epokegjørende avgjørelse.

Kriminell bransje: Legemiddelgigant må betale 1,9 mrd. i erstatning

BigPharma er hovedansvarlige for den katastrofale opioidkrisa i USA, og med pandemikrisa, som den samme bransjen vil gjøre enorm profitt på, er opioidkrisa drevet til makabre rekorder.

For de ansvarlige i CDC og WHO kan det umulig være noen overraskelse at lockdown og sosial distansering skaper ekstremt gode vilkår for overdosedødsfall.

En artikkel i Journal of the American Medical Association sier at det «helt uvanlige tiltaket med sosial distansering kan redusere antall nye smittede, men faren er at det fører til flere selvmord.»

New York Times melder om en markant økning i antall overdosedødsfall i 2020.

Profitørene er «de vanlige mistenkte» – og Oljefondet

De tre største eierne av Johnson & Johnson er «de vanlige mistenkte», Vanguard, State Street (storaksjonær i Schibsted) og BlackRock. Blant de ti største eierne finner vi også Oljefondet, men det framgår ikke av databasen til fondet, som nylig er blitt et svært mye dårligere verktøy for å analysere fondets investeringer.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEt helt vanlig kulturarrangement?
Neste artikkelInflasjonen i USA på vei rett oppover