Inflasjonen i USA på vei rett oppover

0

Merkevarebedrifter i USA skyver sine økte kostnader over på forbrukerne melder CNBC. Deres nyeste eksempler på dette er Chipotle Mexican Grill og Whirlpool. Mange selskaper i landet har de siste to ukene sagt at de vil øke prisene. Myndighetene melder om en inflasjon på 5,4% i juni 2021, det største hoppet siden august 2008. Matvarer og energi er blant de som øker mest.

Men dette er underrapportering. Den virkelige inflasjonen i USA ligger nå rundt 9%, melder Shadowstats, og den har gått rett til værs under koronakrisa. Deres metode er at de beregner inflasjonen på samme måte som myndighetene gjorde i 1990.

John Williams, som er grunnlegger av Shadowstats, sier at de aller nyeste tallene antyder en inflasjon på 13,5%. Han mener at hyperinflasjon er en reell fare i dagens USA. I dette intervjuet drøfter han spørsmålet om USA vil bli den nye Weimar-republikken.

USAs økonomi er svært ustabil. Pengetrykking til The Fed har ikke ført til de ønskede resultatene. I stedet for å sparke i gang nye investeringer i produktiv virksomhet gjennom å dele ut «gratis penger» (nullrente), har det bare ført til opphoping av kapital i finansinstitusjonene. Og de investerer ikke produktiv fordi profittraten er svært lav. I stedet sikrer de seg realverdier, jord, energikilder, råvarer, selskaper. Lockdownpolitikken har forsterket disse tendensene, nettopp fordi den har rammet mye produktiv virksomhet og premiert pengeflytting og monopolisering.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.