Inflasjonen i USA på vei rett oppover

0

Merkevarebedrifter i USA skyver sine økte kostnader over på forbrukerne melder CNBC. Deres nyeste eksempler på dette er Chipotle Mexican Grill og Whirlpool. Mange selskaper i landet har de siste to ukene sagt at de vil øke prisene. Myndighetene melder om en inflasjon på 5,4% i juni 2021, det største hoppet siden august 2008. Matvarer og energi er blant de som øker mest.

Men dette er underrapportering. Den virkelige inflasjonen i USA ligger nå rundt 9%, melder Shadowstats, og den har gått rett til værs under koronakrisa. Deres metode er at de beregner inflasjonen på samme måte som myndighetene gjorde i 1990.

John Williams, som er grunnlegger av Shadowstats, sier at de aller nyeste tallene antyder en inflasjon på 13,5%. Han mener at hyperinflasjon er en reell fare i dagens USA. I dette intervjuet drøfter han spørsmålet om USA vil bli den nye Weimar-republikken.

USAs økonomi er svært ustabil. Pengetrykking til The Fed har ikke ført til de ønskede resultatene. I stedet for å sparke i gang nye investeringer i produktiv virksomhet gjennom å dele ut «gratis penger» (nullrente), har det bare ført til opphoping av kapital i finansinstitusjonene. Og de investerer ikke produktiv fordi profittraten er svært lav. I stedet sikrer de seg realverdier, jord, energikilder, råvarer, selskaper. Lockdownpolitikken har forsterket disse tendensene, nettopp fordi den har rammet mye produktiv virksomhet og premiert pengeflytting og monopolisering.

Forrige artikkelUSA: 93.000 døde av overdose i fjor. Profitørene må betale 233 milliarder i forlik.
Neste artikkelSjukehusansatte på fransk hospital til ubegrenset streik mot vaksinetvang