Et helt vanlig kulturarrangement?

0
Storheia vindkraftanlegg på Fosen. Foto: Fosen vind

Da artistene takket ja til å opptre på «Konsert & safari», som Fosen Vind har kalt arrangementet sitt, var ikke musikerne kjent med hvor ødeleggende utbyggingen har vært, og er, for sørsamiske reindriftsutøvere. «Vi står for god stemning, fest og moro, men det blir jo med en bismak i munn når så mange mennesker er følelsesmessig tilknytta vindkraftprosjektet på en negativ måte». Dette sa Stian Staysman Thorbjørnsen etter at han, og resten av bandet Landeveiens Helter, valgte å trekke seg fra åpningen av det omstridte vindkraftanlegget Fosen Vind. Christina Fjeldavli skrev en artikkel i Midtnorskdebatt der hun tok avstand fra denne «safarien». Hun fikk svar av Ina Victoria Nebb Rånes i en artikkel i Fosna-folket. Christina Fjeldavli følger opp her. Vi mener denne saka har rikspolitisk betydning, og publiserer derfor dette innlegget her.

Av Christina Fjeldavli.

“Vi står for god stemning, fest og moro, men det blir jo med en bismak i munn når så mange mennesker er følelsesmessig tilknytta vindkraftprosjektet på en negativ måte”. Dette sier Stian Staysman Thorbjørnsen etter at han, og resten av bandet Landeveiens Helter, valgte å trekke seg fra den offisielle åpningen av det omstridte vindkraftanlegget Fosen Vind. Markeringen har av arrangøren fått tittelen “KONSERT & SAFARI”, og skal etter planen gå av stabelen 12. august. Også Axel Frønes og Åfjord Janitsjar har avlyst sine opptredener. Sistnevnte to aktører, Frønes og Åfjord Janitsjar, skal dessverre ha mottatt private meldinger med et støtende innhold. Ettersom det var jeg som først oppfordret artistene til å trekke seg fra arrangementet, kjenner jeg på et ansvar i denne forbindelse. Jeg angrer ikke på at jeg oppfordret artistene til å trekke seg, men jeg kunne vært enda tydeligere på at det er den saklige argumentasjonen vi alle er best tjent med.

“Det er helt greit å være imot vindkraft, men det er ikke greit å sjikanere og true”, skriver Ina Victoria Nebb Rånes i avisen Fosna-Folket 22. juli, og det har hun rett i. Når hun påstår at “KONSERT & SAFARI” er et “helt vanlig kulturarrangement”, mener jeg imidlertid hun tar feil. Det er ikke vanlig å slå på stortromma med en kostbar feiring av noe som er så smertefullt for mange, og så omstridt.

Den pågående vindkraftutbyggingen i samiske reindriftsområder har av sametingspresident Aili Keskitalo blitt betegnet som “grønn kolonisering”. Fosen Vinds bruk av ordet “safari” er derfor interessant. Det å dra på safari er jo noe man typisk forbinder med koloniseringen av det afrikanske kontinentet. En safari er, ifølge Store norske leksikon, “en ekspedisjon (opprinnelig til Afrika) i den hensikt å drive storviltjakt eller observere dyreliv” og vill natur. Som kjent fortrenges både flora og fauna når et landskap industrialiseres. Det fremstår derfor som uklart hva gjestene på Fosen Vinds åpningsfest skal observere.

Det Fosen Vind snart må forstå er at rasering av samiske reinbeiteområder ikke er noe å feire. Når FNs komité for eliminering av alle former for rasediskriminering protesterer, ligger det solide argumenter til grunn for det. At norske myndigheter ignorerer disse argumentene, betyr ikke at vi andre bør gjøre det.

Da musikerne takket ja til å opptre, var de nok ikke alle så godt kjent med hvor ødeleggende vindkraftutbyggingen har vært, og er, for sørsamisk kultur. «Lage show for noen som dette er en fest for, men som for andre er gravøl føles ikke riktig», forklarer Stian Staysman Thorbjørnsen, som åpenbart lar respekten for andre mennesker veie tyngre enn egne økonomiske interesser. «Respekt» er også det ordet som hyppigst går igjen, når avgjørelsen hans nå hylles i sosiale medier.

Når Ina Victoria Nebb Rånes i sitt avisinnlegg gir inntrykk av at artistene trakk seg utelukkende på grunn av verbale ukvemsord, blir det en forenkling og en fordreining av virkeligheten. I tillegg kan det tolkes som en undervurdering av artistenes empatiske evner.

Forslag til Ina Victoria Nebb Rånes

Kanskje vi kunne be Fredrik Solvang invitere oss til Debatten på NRK, slik at vi kan få den dialogen du etterlyser i ditt innlegg? At representanter for den sørsamiske reindriften også inviteres må være en selvfølge. Først og fremst er det nok dem vi må lytte til, og lære av.

Christina Fjeldavli, naturverner

Kilder

Ina Victoria Nebb Rånes: Det er helt greit å være imot vindkraft, men det er ikke greit å sjikanere og true

Christina Fjeldavli: Vindkraftutbygging på Fosen er ikke noe å feire

Forrige artikkelPST med sleip omdefinering av «ekstremisme»
Neste artikkelUSA: 93.000 døde av overdose i fjor. Profitørene må betale 233 milliarder i forlik.