Taliban går til Tianjin

0
Taliban i Tianjin. Foto: Kinas utenriksdepartement

Kina og Russland vil bli nøkkelen til hvordan man kan løse en gammel geopolitisk gåte: hvordan skape fred på «imperienes kirkegård»?

I en svært interessant artikkel i Asia Times viser journalisten og forfatteren Pepe Escobar til at Taliban nå har direkte forhandlinger med Kinas regjering. Nylig møtte ni representanter for Taliban under ledelse av deres medgrunnlegger Mullah Baladar Kinas utenriksminister Wang Yi i den kinesiske byen Tianjin.

Pepe Escobar skriver:

Så dette er slik Krigen for alltid i Afghanistan slutter – hvis man kan kalle det en slutt. Snarere er det en amerikansk reposisjonering.

Uansett, etter to tiår med død og ødeleggelse og utallige billioner av dollar, står vi ikke overfor et smell – og heller ikke med et klynk – men heller med et bilde av Taliban i Tianjin, en ni manns delegasjon ledet av øverste politiske kommisjonær Mullah Abdul Ghani Baradar, som høytidelig poserer side om side med utenriksminister Wang Yi.

Samtidige ekkoer av en annen evig krig – i Irak – høres også. Først var det smellet: USA ikke som «den nye OPEC», i henhold til hvordan neo-con mantraet hadde framstilt det, men med at amerikanerne ikke engang fikk oljen. Så kom klynket: «Ingen flere tropper» etter 31. desember 2021 – bortsett fra den velkjente «kontraktør»-hæren.

Kineserne mottok Taliban på et offisielt besøk for nok en gang å foreslå et veldig greit quid pro quo: Vi anerkjenner og støtter deres politiske rolle i prosessen med afghansk gjenoppbygging, og til gjengjeld kutter dere eventuelle forbindelser til den øst-turkestanske islamske bevegelsen, ansett av FN som en terrororganisasjon og ansvarlig for en rekke angrep i Xinjiang.

Kinas utenriksminister Wang sa eksplisitt: «Taliban i Afghanistan er en sentral militær og politisk kraft i landet, og vil spille en viktig rolle i prosessen med fred, forsoning og gjenoppbygging der.»

Taliban -talsmann Mohammad Naeem understreket at Tianjin-møtet fokuserte på politiske, økonomiske og sikkerhetsspørsmål, med Taliban som forsikret Beijing om at afghansk territorium ikke ville bli utnyttet av tredjeparter mot sikkerhetsinteressene til nabolandene.

Dette betyr i praksis ikke noe skjulested for uigurer, tsjetsjenske og usbekiske jihadier og tilsvarende jihadigrupper av ISIS-Khorasan-sorten.

Ingen vet egentlig om den politiske fløyen i Taliban vil klare å levere. Likevel har Moskva, enda mer enn Beijing, vært veldig tydelig: Hvis Taliban er svake overfor jihadbevegelser, vil de føle den fulle vrede fra Organisasjonen for kollektiv sikkerhet.

Les hele artikkelen til Pepe Escobar her: The Taliban go to Tianjin.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.