Iskremprodusenten Ben & Jerry’s avslører Israels anti-BDS-strategi

0
Ben & Jerry's - Wikipedia Commons

Iskremkompaniet Ben&Jerry’s slutter å selge is til jødiske bosettere.

19. juli 2021 ble det kjent at den store iskremprodusenten Ben & Jerry’s ønsker å boikotte jødiske bosettinger på Vestbredden og Øst-Jerusalem. Faktisk ønsket ledelsen i selskapet å boikotte Israel fullstendig, men ble hindret i å gjøre det av morselskapet Unilever.

Ramzy Baroud kommenterer dette i Dissident Voice og skriver:

Ben & Jerrys beslutning om å stanse sin virksomhet på den okkuperte palestinske vestbredden er en hendelse som viser seg å være betydningsfull for den palestinske innsatsen, som til syvende og sist tar sikte på å holde Israel ansvarlig for sin militære okkupasjon, apartheid og krigsforbrytelser.

Ved å svare på den palestinske oppfordringen om å boikotte Israels apartheid, har isgiganten levert et slag mot Israels forsøk på å kriminalisere og til slutt stanse den globale Boycott, Divestment and Sanctions (BDS)-kampanjen.

Det som skiller Ben & Jerrys beslutning om å forlate det stadig voksende markedet for ulovlige jødiske bosetninger på Vestbredden fra tidligere beslutninger fra andre internasjonale selskaper, er det faktum at iskremfirmaet har gjort det klart at beslutningen var moralsk motivert. Ben & Jerry’s forsøkte faktisk ikke å maskere eller villede beslutningen sin på noen måte. «Vi mener at det er i strid med våre verdier at Ben & Jerrys iskrem skal selges i det okkuperte palestinske territoriet,» heter det i uttalelsen fra selskapet 19. juli.

Som forventet ble den israelske regjeringen rasende over beslutningen, spesielt fordi den kommer etter mange års velfinansiert, statssponset, global kampanje for å diskreditere, demonisere og helt forbanne BDS-bevegelsen og alle lignende initiativer som hadde som mål å boikotte Israel.

I årevis har den israelske regjeringen sett på boikottbevegelsen som en reell, håndgripelig trussel. Noen israelske tjenestemenn gikk så langt som å oppfatte ‘delegitimiseringen’ som følge av boikottkampanjen som den viktigste trusselen Israel står overfor nå. Godt besøkte konferanser ble holdt i Las Vegas, Brussels, Jerusalem og andre steder, hundrevis av millioner av dollar samlet inn, brennende taler holdt, mens politikere og ‘filantroper’ stilte opp ved mange anledninger, og lovet sin udødelige troskap til Israel og anklaget alle som tør kritisere den ‘jødiske staten’ som ‘antisemittiske’.

Imidlertid var og forblir Israels største utfordring dens nesten fullstendige avhengighet av støtte fra politikere som er opptatt av sine egne interesser. Disse «Israels venner» kan riktignok være ganske hjelpsomme med å utforme lover som for eksempel feilaktig likestiller det å kritisere Israel med antisemittisme, eller gjøre boikotthandling ulovlig osv. Faktisk har mange amerikanske stater og europeiske parlamenter bøyet seg for israelsk press for å kriminalisere BDS-bevegelsen og dens støttespillere, enten i næringslivet eller til og med i det sivilt samfunnet og for enkeltpersoner.

Likevel har ingenting av dette avsluttet eller bremset momentumet i den palestinske boikottbevegelsen. Dette faktum burde neppe komme som en overraskelse, for boikottbevegelser er grunnleggende utformet for å omgå statlig kontroll og legge press på politikere, statlige og private selskaper, slik at de kan følge oppfordringene fra samfunnet. Så jo mer Israel prøver å bruke sine allierte til å ulovliggjøre, delegitimere og undertrykke uenighet, jo mer bringer de faktisk drivstoff til det.

Ramzy Baroud er journalist og redaktør for The Palestine Chronicle. Han er forfatter av fem bøker. Hans siste er “These Chains Will Be Broken: Palestine Stories of Struggle and Defiance in Israeli Prisons” (Clarity Press).

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.