Regjeringa vil snikinnføre vaksinepass – det må stanses

0

Det har ikke kommet noe offisielt vedtak fra regjeringa om å innføre vaksinepass, og de har heller ikke lagt det fram for Stortinget. Like fullt går det fram av de nye «tiltakene» fra Solberg-regimet at vaksinepass er på trappene. Det heter følgende langt nede i teksten:

  • Det kan være opptil 500 personer på private arrangementer.
  • Krav til kohorter på inntil 500 beholdes på arrangementer med koronasertifikat.
  • Oppheve krav til bordservering av alkohol på arrangementer. Det kreves i stedet sitteplasser til alle dersom det skal serveres alkohol på arrangementer med skjenkebevilling, men ikke på arrangementer som benytter koronasertifikat.
  • Oppheve avstandskrav på arrangementer med koronasertifikat.

Dette betyr at «koronasertifikat» eller vaksinapass er på vei til å bli innført i Norge, og det etter at regjeringa fikk voldsom motstand på forsommeren.

– Vaksinepass er en dårlig idé

Et utvidet vaksinepass for covid-19 som åpner for innenlands bruk vil i praksis være en gjeninnføring av passersedler. Det er en type dokument vi knytter til autoritære regimer.

Dette skriver seks ledende akademikere i en kronikk i Dagbladet 7. mars. De seks er:

Kristin Bergtora Sandvik, professor, Det juridiske fakultet, UiO. Michael Bretthauer, professor ved Klinisk Effektforskning, UiO. Anna Nylund, professor, Det juridiske fakultet, UiT Norges Arktiske Universitetet. Einar Øverenget, professor i filosofi, Høgskolen i Innlandet. Magnus Løberg, førsteamanuensis, Klinisk Effektforskning, UiO. Ørjan Olsvik, professor, Institutt for medisinsk biologi, Norges Arktiske Universitetet.

Vaksinepass utfordrer vårt syn på mennesket

KrF-politikerne Tor Eirik Dahle Halvorsen, Truls Olufsen-Mehus, Marianne Brattgjerd, Simon Friis Larsen og Jarle Jacobsen skrev i en kronikk:

Vi er flere KrF-politikere som mener det er etisk problematisk at et vaksinepass eller koronasertifikat skal bli brukt som substitutt for gjenåpning av samfunnet. Vi er bekymret over utviklingen som vi nå ser i demokratiet vårt. Fordi et åpent demokrati har aldri før krevd en fremvisning av personlige helseopplysninger av befolkningen for at de kan leve helt vanlige liv. Etter 14 harde måneder med frykt og nedstenging kan vaksinepass kanskje høres ut som en forlokkende og lettvint løsning, men kan faktisk føre til alvorlige og uønskede konsekvenser.

Vaksinepass: – Løsning på et problem vi ikke har

– Vaksinepass er en løsning på et problem vi ikke har, og som vil skape problemer vi ikke ønsker. Dette skriver filosofiprofessor Einar Øverenget i en kronikk i avisa Dagbladet. 


Om man innfører et vaksinepass som også vil kunne forstås som et vaksinepress, så risikerer man å undergrave den tilliten som gir stor norsk vaksinevilje.

Et vaksinepass er på mange måter en løsning på et problem som ikke finnes, men som vil kunne skape problemer vi ikke har – og definitivt ikke ønsker.

Innfører segregering i Norge – det må stanses

Vaksinepasset innfører for første gang i fredstid segregering av samfunnet mellom de «verdige» og de «uverdige». Dette vil være skjebnesvangert, og det må stanses. NÅ!

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStreikende kullgruvearbeidere i USA demonstrerte foran lokalene til BlackRock
Neste artikkelDag Thomas snakker med Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).