Vindkraften holder ikke det som ble lovet i Tyskland

0
Vindturbiner i Tyskland. Shutterstock

Ting går ikke helt etter planen.

Av Jan Herdal.

Etter at nesten halve året er gått, er vindkraftproduksjonen i Tyskland ned 20 prosent i forhold til i fjor. Den er også klart lavere enn samme periode i 2019.

Mens vindkraften på denne tid i fjor hadde kvernet fram 68 terrawattimer, er resultatet så langt i år 55 TWh. Svikten er omtrent like stor både til havs og på land, ifølge bransjetall fra Windbranche.de.

reflection photography of pine trees near lale
Når det ikke blåser blir det ikke produsert kraft.

Landbasert vindkraft dominerer i Tyskland, og den var ned hele 35 prosent i første kvartal, ifølge en pressemelding datert 31. mai fra vindkraftvennlige AG Energiebalanzen

Siden har det jevnet seg noe ut, men mye tyder fortsatt på at Tyskland i år kan komme til å få sin første nedgang i vindkraftproduksjonen siden det grønne energiskiftet startet.

Svikten i vindkraft har medført sterk vekst i bruken av både gass, stein- og brunkull. CO2-utslippene økte med ca. 10 millioner tonn i 1. kvartal, skriver AGEB. 

Ikke desto mindre sank den totale strømproduksjonen med 0,8 prosent fra det lave nivået i korona-året 2020. Kraftproduksjonen i Tyskland har falt siden 2017. Strømprisen er blant verdens høyeste, og både husholdninger og bedrifter prøver å spare mest mulig.

Hovedårsaken til svikten sies å være labre vindforhold. Men til dette kommer at 2021 er det første året da gamle vindkraftverk for alvor begynner å falle ut av subsidiesystemet, samtidig som utbyggingen av ny vindkraft er redusert til en brøkdel av hva den var i glansårene.

Ca. 4 gigawatt kapasitet faller ut i år, og over 15 gigawatt innen utgangen av 2025, ifølge CLEW, Clean Energy Wire, som er tilhenger av energiomstillingen. Bransjen håper å installere vel 1,5 GW ny vindkraft i år, og noe tilsvarende pr. år framover. Det tegner til et saftig netto underskudd.

white windmills outdoors
Hvem rydder opp når disse ikke lenger er i bruk?

Kraftverkene som utgår greier seg ikke uten støtte. Under 25 prosent av dem egner seg for modernisering, og to tredeler ligger i områder som ikke tillater at de erstattes av nye, store og moderne turbiner, skriver CLEW.

Tyskland har i likhet med øvrige EU-land heftige utslippsreduksjoner å innfri framover mot 2030, og vindkraft er tiltenkt hovedrollen. 

Her er det visst noe som ikke stemmer. 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.