Bolivias tidligere forsvarsminister planla et nytt kupp ved bruk av amerikanske leiesoldater

0
Luis Arce vant en overlegen seier i presidentvalget i Bolivia. Shutterstock

Lekkede telefonopptak og e-postmeldinger avslører at en topptjenestemann var forberedt på å bruke utenlandske tropper til å blokkere Bolivias venstreorienterte MAS-parti fra å komme tilbake til makten. Dette skriver nettmagasinet The Intercept.

En topptjenestemann i den avtroppende bolivianske regjeringa planla å utplassere hundrevis av leiesoldater fra USA for å annulere resultatene av Bolivias valg i oktober 2020, ifølge dokumenter og lydopptak av telefonsamtaler som er innhentet av The Intercept.

Målet med leiesoldatrekrutteringen var å hindre Luis Arce med militærmakt fra å ta over presidentvervet for Movimiento al Socialismo, eller MAS, partiet til den tidligere bolivianske presidenten Evo Morales. Arce, som er en av støttespillerne til Morales, vant 55 prosent av stemmene i første runde og gjorde dermed en annen valgomgang unødvendig.

I en av de lekkede opptakene sa en person som ble identifisert som den avtroppende bolivianske forsvarsministeren at han “jobbet for å unngå utslettelsen av landet mitt.” De væpnede styrkene og folket trengte å «reise seg,» la han til, «og blokkere en Arce-administrasjon. … De neste 72 timene er avgjørende.”

Planen ble aldri iverksatt og flere topptjenestemenn i den avtroppende regjeringen har enten flyktet fra Bolivia eller blitt arrestert på separate anklager knyttet til korrupsjon og deres påståtte rolle i kuppet i 2019.

Over et år tidligere ble Bolivia kastet inn i ei rullerende krise. I oktober 2019, da Morales var på stemmeseddelen for en fjerde periode, beskyldte opposisjonen ham for å ha rigget til valget, og Organisasjonen for amerikanske stater, eller OAS, støttet raskt anklagen. Midt under omfattende protester, politimytteri og press fra hæren, ble Morales tvunget til å trekke seg og flykte fra landet. Jeanine Áñez, en lite kjent evangelisk senator, ble raskt sverget inn som midlertidig president og lovet å avholde nye valg i løpet av noen uker.

I stedet omdirigerte hun regjeringen bort fra Morales venstreorienterte linje og mot Donald Trumps hvite hus, valgte en streng kristen tone i motsetning til Morales ‘forkjemper for urfolks Andes-kultur, og utstedte et dekret som skulle skjerme de militære mot påtalemyndigheten. De væpnede styrkene utførte like etterpå  flere massakrer mens de undertrykte motstanden mot den nye midlertidige regjeringen.

The Intercept har fått disse lekkasjene bekreftet fra militære kilder i USA som sa at US Special Operations-styrker hadde fått meldinger om slike kuppforberedelser. En kilde sa: «Ingen tok dem alvorlig, så langt jeg vet.»

Den lengste av opptakene er en 15-minutters telefonsamtale med en person som The Intercept har identifisert som Luis Fernando López, en tidligere fallskjermjeger og forretningsmann utnevnt til forsvarsminister av Áñez i november 2019. López, som i samtalen omtales som “Mr. . Minister,” kan identifiseres gjennom referanser til sitt arbeid som minister for de væpnede styrkene, og ved å sammenligne stemmen til den aktuelle taleren med offentlig tilgjengelige taler.

Den andre hoveddeltakeren ser ut til å være Joe Pereira, en tidligere sivil administrator med den amerikanske hæren som var basert i Bolivia på den tida. Pereira, som tidligere har skrytt av forbindelser til amerikanske spesialstyrker og blitt holdt i et boliviansk fengsel i påvente av rettssak på grunn av svindel, kan identifiseres ved referanser til bruken av et selskap som han har ledet, samt den lekkede teksten i e-poster som beskriver ham som organisatoren av et oppdrag som involverer leiesoldater i Bolivia.

Forrige artikkelUSA og Storbritannia har stått bak demonstrasjonene mot regjeringa i Hviterussland
Neste artikkelSå måtte norske helsemyndigheter krype til korset