Til tross for global krise økte verdens utgifter til atomvåpen opp med 1,4 milliarder dollar i 2020.

0
Boeing LGM-30G Minuteman III. Kilde: U.S. Air Force

USA alene sto for mer enn halvparten at de totale utgiftene til atomvåpen i 2020.

Av Dave DeCamp, AntiWar.

Til tross for hva pandemien og de ødeleggende lockdowns har gjort med verdens økonomi, økte verdens bruk av penger til atomvåpen med 1,4 milliarder dollar i 2020. 

Og USA alene sto for mer enn halvparten av utgiftene til atomvåpen i 2020. 

Ifølge en rapport fra International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) brukte verdens ni atomstater 72,6 milliarder dollar på slike våpen i 2020. Dette er en økning fra de 71,2 milliardene de brukte i 2019.

USA alene brukte 37,4 milliarder dollar i 2020, meir enn halvparten av hele totalen.

6. World nuclear forces | SIPRI
Fordeling av kjernefysiske våpen etter land. (SIPRI)

Ifølge ICAN kommer Kina på andreplass. ICAN antar at Beijing brukte 10,1 milliarder dollar på atomvåpen i 2020.

Russland kom på tredjeplass med sine 8 milliarder dollar, fulgt av Storbritannia med 6,2 milliarder dollar, Frankrike med 5,7 milliarder, India med 2,48 milliarder, Israel med 1,1 milliarder, Pakistan med 1 milliard og Nord-Korea med 667 millioner dollar.

ICAN jobber med å fremme Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons (TPNW), en internasjonal avtale som går inn for å forby atomvåpen, og til syvende og sist eliminere slike våpen.

TPNW trådte rent teknisk i kraft i januar i år, men atomvåpen-landene har nektet å slutte seg til denne avtalen.

I rapporten kan man lese følgende: «Atomstatene brukte en avsindig pengemengde på ulovlige masseødeleggelses-våpen i 2020, samtidig som et flertall av verdens land støtter et forbud mot atomvåpen».

Councilor Lima calls for the U.S. to “pull back from the brink” and prevent  Nuclear War – New Bedford Guide
Et kjernefysisk våpen eller et kjernevåpen er et våpen med enorme og ødeleggende krefter som frigjør energi fra kjernefysiske reaksjoner. Ett enkelt kjernevåpen kan ødelegge en hel by, noe som ble bevist under andre verdenskrig, da USA bombet de japanske byene Hiroshima og Nagasaki i august 1945. Wikipedia

Rapporten viser i detalj om hvor mange penger USA og andre våpenselskaper bruker på atomvåpen sammenliknet med hva de bruker på på lobby-virksomhet. 

For eksempel fikk  USA-selskapet Northrop Grumman en kontrakt på 13,7 milliarder dollar bare for atomvåpen. 

Dette selskapet brukte 13,3 millioner dollar på lobbyvirksomhet i Washington dette året, og de brukte 2 millioner dollar på å finansiere tenketanker.

Dette er jo en liten investering når de blir belønnet med så mange milliarder i regjerings-kontrakter.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst fra Despite Pandemic, Global Spending on Nukes Swelled $1.4 Billion in 2020 for Derimot.no.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelIsrael hjelper regjeringa i Colombia med blodig undertrykking av opposisjonen
Neste artikkelPakistan vil ikke gi USA adgang til militærbaser
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.