Pakistan vil ikke gi USA adgang til militærbaser

0
Fra Twitterkontoen til Shah Mahmood Qureshi

Pakistans utenriksminister sier at administrasjonen til statsminister Imran Khan ikke vil gi det amerikanske militæret tilgang til noen baser i landet etter tilbaketrekningen av amerikanske tropper fra Afghanistan.

Shah Mahmood Qureshi fortalte pressa 9. juni 2021 at det ikke er snakk om å gi baser til Pentagon for å overvåke Afghanistan etter at USA trekker seg ut derfra.

“Søk etter baser kan være deres ønske. Det er ikke snakk om å gi dem [USA] baser, vi må ta vare på våre egne interesser.»

New York Times rapporterte søndag, med henvisning til amerikanske tjenestemenn, at Pakistan ønsker å gi USA tilgang til en base i landet. Rapporten hevdet at CIA-direktør William J. Burns hadde gjort et uanmeldt besøk de siste ukene i Pakistan, hvor han hadde møtt landets militære og etterretningsledere for å diskutere saka.

USAs forsvarsminister Lloyd J. Austin har også hatt hyppige telefonkontakter med den pakistanske militærsjefen om å få Islamabads hjelp til fremtidige amerikanske operasjoner i Afghanistan, skrev avisa.

Pakistan er altså mer villig til å forsvare sin suverenitet enn hva Erna Solbergs regjering er. Her til lands vil USA som kjent få fri adgang til flere militærbaser og eksklusiv kontroll over biter av norsk territorium. Det får de ikke i Pakistan lenger. Les: Erna Solberg gjør Rygge flystasjon til et ledd i USAs angrepsstrategi.

Militærbase i Pakistan.

USA vurderer flyangrep hvis Taliban tar Kabul

Pentagon vurderer å be om tillatelse til luftangrep for å støtte afghanske sikkerhetsstyrker hvis Talibans styrker truer med å innta Afghanistans hovedstad Kabul eller en annen storby i landet, rapporterte New York Times onsdag med henvisning til høytstående tjenestemenn. Ifølge rapporten snakker militærmyndighetene aktivt om hvordan de vil reagere hvis den forserte tilbaketrekningja fører til betydelige nasjonale sikkerhetsutfordringer. Tjenestemenn sa ifølge rapportene at ingen avgjørelser hadde blitt tatt ennå.

Pentagon frykter at den afghanske hæren vil smuldre opp eller klappe sammen når USA trekker seg ut. I Pentagons planer inngår det bombing både fra fly og fra væpnede droner. Tanken har sikkert vært å bruke Pakistan som base for slike angrep, men det kommer nå altså ikke på tale, ifølge Pakistans utenriksminister.

Forrige artikkelTil tross for global krise økte verdens utgifter til atomvåpen opp med 1,4 milliarder dollar i 2020.
Neste artikkel«Med fare for uboteleg skade»