Israel hjelper regjeringa i Colombia med blodig undertrykking av opposisjonen

0
Israelskproduserte pansrede kjøretøyer av typen SandCat patruljerer nå gatene i Colombia. Foto fra produsentens nettsider.

Bilder som sirkulerer på sosiale medier viser at colombianske regjeringsstyrker bruker israelske våpen mot demonstranter og israelskproduserte Sand Cat-panserkjøretøy som patruljerer gatene i colombianske byer. Alan Macleod i MintPress har undersøkt de voksende båndene mellom de usannsynlige allierte.

Birds of a Fascist Feather: Why Israel Is Aiding Colombia’s Crackdown on Protesters

Alan Macleod

I nøyaktig en måned nå har en landsomfattende streik lammet Colombia og har blitt møtt med dødelig undertrykkelse av den høyreekstreme regjeringen til Ivan Duque. Ettersom fagforeninger har stengt store byer, stanset massetransport og satt ei økonomisk tommeskrue på landet, har regjeringsstyrker svart med vold. Ifølge regjeringskilder er minst 44 mennesker drept i protester som startet 28. april. Ytterligere 500 mennesker har blitt «forsvunnet», mer enn 100 skutt med skarp ammunisjon, og minst 28 har blitt såret i øyet av politiet, den beryktede ESMAD-gruppa, eller av paramilitære organisasjoner knyttet til staten.

Angrepet mot protestene blir støttet av den israelske regjeringa, som sjøl står overfor et utbredt økonomisk, militært og sosialt opprør fra sin fangede palestinske befolkning. Utenom USA er Israel det colombianske militærets og de paramilitæres viktigste våpenleverandør, og det colombianske politiet og hæren har brukt sin israelske opplæring og våpen mot sitt eget innenlandske opprør.

Staten har i det realiteten erklært krig mot innbyggerne og gjort gater og nabolag til slagmarker i et forsøk på å presse gjennom president Duques svært kontroversielle nyliberale politikk som vil eliminere offentlig helsetjenester, privatisere pensjoner, redusere minstelønna og pålegge en avgift på 19% på basismat. Dette er alt sammen tiltak som kritikere anser som et generalangrep på Colombias arbeiderklasseflertall. Presidenten viser ingen tegn til å trekke seg tilbake, til tross for at støtten til ham i opinionen har falt helt ned til 18% – en historisk bunnrekord for colombianske statsledere.

Militære forbindelser

Bilder som sirkulerer på sosiale medier viser at regjeringsstyrker bruker israelske våpen mot demonstranter, mens israelskproduserte panservogner av typen Sand Cat er på gatene i Colombias store byer (Se produsentens presentasjon av SandCat her.). Standardutgave rifler for alle grener av militæret og politiet er israelske; hæren bruker IMI Galil, spesialstyrker bruker IWI Tavor, mens luftforsvaret, marinen og politiet foretrekker IWI-esset.

“Private israelske militærkontraktører er sterkt involvert i det colombianske militæret når det gjelder militær trening, gjennomføring av antiopprørsoperasjoner, etterretningsinnsamling, målrettede attentaer, grenseoverskridende militære inngrep i stater som Venezuela, sammen med hybrid krigføring generelt og mer. Som den nest viktigste militære partneren etter USA kan Israel karakteriseres som en sentral støttespiller for Colombias statlige terrorisme,» sa Oliver Dodd til MintPress på telefon fra Bogota. Dodd er doktorgradsstipendiat ved University of Nottingham som dekker den colombianske borgerkrigen.

Israelske droner har også blitt observert i luftrommet over Colombia, ettersom regjeringen bruker dem til overvåking og militær etterretning. AMnetpro SAS, et selskap startet av to israelske forretningsmenn, tilbyr også ansiktsgjenkjenning og annen sikkerhetsteknologi til colombianske styrker.

Oliver Dodd sier til MintPress:

«IDF-veteraner er også sterkt involvert i konflikten i Colombia. Den colombianske staten er avhengig av disse israelske leiesoldatene – kalt ‘private militære kontraktørerører’ av apologeter – særlig i den forstand at de blir rekruttert for å importere deres enorme ekspertise mot opprør utviklet i kampen mot palestinere. Det faktum at disse leiesoldatene ikke teknisk sett er medlemmer av Colombias væpnede styrker og ikke bruker militærets offisielle uniformer, gjør det mulig for dem å gi staten mulighet til å benekte å ha begått for forbrytelser mot den revolusjonære bevegelsen og andre progressive krefter.»

En avhengighetsspiral

Den voksende politiske alliansen har ført med seg utvidede økonomiske bånd. I 2013 signerte de to nasjonene en frihandelsavtale. “Dette er et historisk øyeblikk i forholdet mellom staten Israel og republikken Colombia,” erklærte Israels statsminister Benjamin Netanyahu, “Disse beslutningene skaper en plattform for samarbeid mellom oss som vil bringe vårt partnerskap, vårt vennskap, vårt brorskap … til nye politiske og økonomiske høyder.” For det meste består handelen mellom de to statene av israelske våpen og kompetanse som skal til Colombia i bytte mot den søramerikanske nasjonens mineralreserver. I 2011 utgjorde våpen av militær karakter 49,6% av all israelsk eksport til Colombia. Kull utgjør rundt 89% av det som går den andre veien. Resten er først og fremst landbruksprodukter (kaffe, frukt, sukker osv.).

«Israel og Colombia er viktige utposter for det amerikanske imperiet og har som sådan lov til å terrorisere sivile befolkninger i navnet av å bekjempe terror,» sa Belén Fernández, en journalist som dekker forholdet mellom Midt-Øst og Latin-Amerika nøye. «De to statene er fast bundet til USA og hverandre i det som utgjør en militær-økonomisk ménage à trois som er basert på videreføring av usikkerhet, tvungen fordrivelse og høyre-tyranni,» la hun til.

Forrige artikkelHva er galt med klimadebatten i Norge?
Neste artikkelTil tross for global krise økte verdens utgifter til atomvåpen opp med 1,4 milliarder dollar i 2020.
Alan MacLeod
Alan MacLeod er Senior Staff Writer for MintPress News. Etter å ha fullført sin doktorgrad i 2017 ga han ut to bøker: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting and Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent, samt en rekke akademiske artikler. Han har også bidratt til FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine og Common Dreams.