Politisk sensur og medienes moral

0

Hvem bestemmer hvem som er «sentrale» politikere i Norge?

Lørdag 19 juni hadde jeg et innlegg i Klassekampen. Dette innlegget ville jeg dele i en Facebookgruppe senere på dagen. Det ville derimot ikke Facebook.

I det jeg trykket «del» dukket et skilt opp der det stod: «Du kan ikke publisere noe i grupper akkurat nå». «For å hindre misbruk har vi midlertidig begrenset din mulighet til å bruke denne funksjonen på Facebook.» «Du kan prøve på nytt senere».

Jeg har opplevd at artikler lenket til NRK, VG, Dagbladet, TV2  er blitt slettet fra Facebook. Flere og flere opplever det samme. Også til utenlandske aviser. Det nye er at Facebook gjør det mer åpenlyst.

VG, Dagbladet, NRK, TV2, Polaris Media, Amedia er eiere av faktisk.no. Mandatet som faktisk.no får betalt for er å luke ut «fake news» fra nettet- les- Facebook.

Faktisk.no får millioner i driftstilskudd fra eierne. For 2021 2,5 millioner kroner fra regjeringen over statsbudsjettet. Fritt ord med 100 000,- for å nevne noen. Gjennom NTB får faktisk.no rask tilgang til overnevnte aviser slik at deres «faktasjekker» når ut til folk like raskt som værmeldinga.

I 2018 inngikk faktisk.no samarbeid med Facebook. Som eiere av faktisk.no var det i realiteten NRK, VG, Dagbladet, TV2 som gikk i kompaniskap med Facebook.

Faktisk.no skriver om dette samarbeidet:
«Facebook tilbyr innsiktsverktøy og økonomisk støtte, og vi holder tett dialog om samarbeid og metoder for å motvirke spredningen av desinformasjon og misinformasjon».

Men, Facebook stiller krav.

«Selv om en viktig del av Faktisk.nos arbeid er å faktasjekke påstander fra politikere, har Facebook bestemt at påstander fra sentrale politikere ikke skal legges inn i verktøyet».

Altså, som eiere av de største mediehusene i Norge og regjeringen står i ledtog med Facebook som stiller som krav om at «sentrale politikere» i Norge ikke skal faktasjekkes.

Samtidig sensurerer Facebook artikler som står i eiernes papir- og nettaviser når borgerne av Norge forsøker å dele dem på Facebook. Også av Klassekampen. Facebook sensurerer til og med faktisk.no!

I realiteten risikerer folk å bli permanent utestengt fra Facebook når man deler det man må anta er sant siden det står i eierne av faktisk.nos aviser?

Jeg er blitt permanent utestengt fra Facebook. Jeg vet ikke hvorfor. Det jeg imidlertid vet er at jeg har postet mange innlegg og kommentarer med link til eierne av faktisk.nos aviser…

Men, det mest sentrale spørsmål i denne sammenhengen er hvem bestemmer hvem som er «sentrale» politikere i Norge? Facebook? Faktisk.no? Eierne av faktisk.no? Eller regjeringen gjennom millionstøtten til faktisk.no?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.