«Nødvendige» energi-løgner?

0
Shutterstock

Av Odd Handegård.

Det vrimler med situasjoner, fra vi så vidt er begynt å få bevissthet om våre omgivelser, der voksne forklarer vanskelige spørsmål med å ty til «hensiktsmessige» usannheter. Det skjer fra vi er bitte små til vi blir voksne som deltar i arbeidslivet eller i politisk arbeid. Eksemplene kjenner vi alle, og det aller lureste er selvfølgelig å lyve så overbevisende at man nesten tror på egne løgner. Et eksempel på det siste gjelder begrunnelsen for de «smarte» strømmålerne og den planlagte nye tariffen som skal gi oss dyrere strøm morgen og middag, når de fleste av oss trenger strømmen mest. Markedsføringen av den nye ordningen handler likevel om at tariffen skal gi oss billigere strøm.

Det har tatt tid å innføre den nye tariffen, men det siste året har mange nettselskaper kjørt en prøveordning for å teste reaksjonene blant folk – en slik testrunde ble omtalt i Aftenposten (E2!) den 11. mai i år. Her framgikk det at den nye prisordningen skal innføres for å spre forbruket av strøm bedre utover hele døgnet slik at kraftbransjen angivelig skal slippe å bruke milliarder på å styrke strømnettet fram til folk.

Denne argumentasjonen har i realiteten ingenting med folks strømbruk å gjøre. Det har alltid vært slik at strømforbruket blant norske husstander har hatt topper morgen og middagstid. Strømnettet har aldri hatt problemer med å takle litt ekstra strømbruk et par ganger om dagen. Og ingenting tyder på at det kommer betydelige endringer her. Husstandenes strømforbruk har vært nokså konstant i mange år, til tross for at vi faktisk er blitt mange flere siden 1980. Bransjens forsøk på å gi el-bilen skylda for økt kraftbruk om ettermiddagen, holder heller ikke – fordi apper allerede gjør det mulig for de fleste av oss å lade bilen akkurat når vi vil.

Sannheten er derfor en annen enn den myndighetene forteller oss: Hensikten er for det første å innføre enda et tiltak som skal øke strømutgiftene våre og inntektene til bransjen og direktørene. For det andre skal debatten om folks varierende strømbruk bidra til å avlede oppmerksomheten fra den meningsløse utbyggingen av det norske strømnettet som nå planlegges for at Norge skal «elektrifiseres» tilbake til steinalderen. Det skal brukes nesten et par hundre milliarder på oppgradering av det norske nettet til en absurd elektrifisering av sokkelen, til en meningsløs utbygging av datasentre, til en meningsløs utbygging av norsk vindkraft, til ytterligere utbygging av kabler til EU og til diverse utbygginger vi ikke har kraft til.

Det er ikke fnugg av sammenheng mellom de mål myndighetene har for energipolitikken, og de resultater energipolitikken i praksis gir. Tror bransjen på egne løgner, eller er de lystløgnere? Kanskje forsøksordningen bare er en måte å teste hvor langt myndighetene kan la forverringen gå før det blir opprør?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.