Internering i «karantenehotellene» har mer preg av straff enn av smittevern

0
Foto: Avinor Oslo lufthavn / Espen Solli

Musikeren Ane Marthe Sørlien Holen beskriver hvordan det er å komme til Erna Solbergs Norge og møte internaering på de såkalte «karantenehotellene». Vi har bedt partilederne i opposisjonen om å svare på hva de mener om slik behandling og om de vil ta noe initiativ til å får slutt på denne ulovlige og uverdige behandlinga av folk.

Ane Marthe Sørlien Holen beskriver hvordan hun og de andre som ankom Gardermoen ble bahandlet. De sto som sild i tønne. De sto i endeløse køer og fikk verken mat eller vann, og de fikk knapt lov til å gå på do:

Det har gått 4,5 timer siden vi landa. Jeg har ikke spist siden jeg var på Charles de Gaulle, og det er nå over åtte timer siden. Jeg lurer på om vi kommer til å ha mulighet til å få tak i noe å spise når vi kommer fram.

Når bussjåføren til slutt kommer inn i bussen, etter at en vekter har vært inne og telt oss flere ganger, gir han streng beskjed om at alle må sette seg, fordi vi skal kjøre på motorveien.

Han gir ingen informasjon om hvor vi skal. Jeg og kollegaene mine spør gjentatte ganger, og får til slutt vite at vi skal til et hotell på Lillestrøm, ca. en halvtimes kjøretur herfra.

Litt før klokka 22 er jeg inne på rommet jeg har fått tildelt. Jeg landa på Oslo Lufthavn litt før klokka 17.

Det har tatt fem timer å komme hit.

Fem timer i kø, fem timer tett i tett med andre reisende.

Fem timer hvor jeg har blitt behandla som en kriminell, som en som har gjort noe ulovlig, en som ikke er velkommen tilbake i Norge.

Fem timer med frustrasjon over ironien i situasjonen: Hvis det å holde avstand er det viktigste virkemidlet for å unngå spredning av covid-19, er det jeg nettopp har vært med på det absolutt motsatte av smittevern.

– Karantenehotell gjør reisende til innsatte. Hotellpersonell og vektere blir fangevoktere.

«Myndighetene hevder at karantenehotell er et smitteverntiltak, men det har mer karakter av straff.

Reglene skiller mellom dem som foretar «nødvendige» og «unødvendige» reiser, men viruset skiller ikke på reisens formål. Begrunnelsen for reglene er ikke at de som har reist for visse formål, trenger en annen type behandling enn andre. Begrunnelsen er å få folk til å la være å foreta reiser som myndighetene mener er unødvendige.«

Dette skriver fire leger, to jurister og en psykolog i en kronikk i Aftenposten 29. mars 2021. De sju forfatterne er: Michael Bretthauer, lege, Hans Petter Graver, jurist, Lise Helsingen, lege, Mette Kalager, lege, Hedvig Montgomery, psykolog, Anna Nylund, jurist, Magnus Løberg, lege og Kristin Bergtora Sandvik, jurist. De skriver videre:

Justisministeren så godt som innrømmet dette da hun la frem reglene på en pressekonferanse, uten at dette var blant de tiltakene Helsedirektoratet hadde anbefalt to dager tidligere. Her sa hun:

«Vi nærmer oss påsken, en høytid hvor mange pleier å reise til utlandet på ferie. Slik blir det ikke i år, og jeg vil sterkt anbefale alle om å holde seg i Norge, med mindre det er strengt nødvendig å reise. For dem som allikevel velger å reise utenlands, ønsker vi strengere kontroll av gjennomføringen av karantenen. Derfor endrer vi nå regelverket.»

Regelverket gjør reisende til innsatte og hotellpersonell og vektere til fangevoktere.

Les: Nødrop fra de internerte på Gardermoen: – Vi behandles som kriminelle

Hva mener opposisjonen om denne ulovlige og uverdige praksisen?

Det går mot stortingsvalg. Derfor er det viktig å få vite hva opposisjonspartiene mener om denne ulovlige og uverdige behandlinga av mennesker som kommer til Norge. Vi sendte derfor i går 1. juni dette brevet til samtilige partiledere i opposisjonen, altså Bjørnar Moxnes (Rødt), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap) og Sylvi Listhaug (FRP):

Spørsmål til partilederen:

Vi håper at du kan være så vennlig å lese denne artikkelen i Minerva:

Et fryktelig usympatisk dårlig bilde av Norge

Godtar ditt parti den ulovlige og uverdige praksisen med internering på såkalte karantenehoteller, eller vil dere ta noe initiativ til å få slutt på den?

Vi har sendt likelydende spørsmål til alle partilederne i opposisjonspartiene, og vi tar sikte på å publisere deres svar torsdag morgen.

Vennlig hilsen

Pål Steigan

Sjefredaktør for steigan.no

Til de reisende: Dra fra karantenehotellet, dere vil vinne en eventuell sak

Mange juridiske eksperter har pekt på at denne interneringa på såkalte karantenehotell er ulovlig. Vi har tidligere fortalt om hvordan internerte på såkalt karantenehotell til slutt rømte derfra.

– Folk bør absolutt ikke vedta foreleggene. Dette fremstår ikke som et lovlig inngrep. Det vi ser så langt, er at de foreleggene som ikke blir vedtatt, de blir henlagt. Dette skriver ansvarlig redaktør og daglig leder for Rett24, Kjetil Kolsrud.

Han viser til advokat Helge Morset som leder ICJ-Norges ad-hoc utvalg for koronalovgivning.

Morset mener de som blir ilagt forelegg for brudd på hotellkarantene bør nekte å vedta, og heller prøve saken for retten. Han opplyser at så langt han har klart å finne ut, er alle forelegg som ikke er vedtatt blitt henlagt av politiet.

De reisende bør organisere seg, utveksle mobilnumre og eposter før de bryter interneringa og forberede seg på å nekte å betale et eventuelt forelegg. En masserettssak mot karantenebestemmelsene hadde vært et utrolig viktig tiltak for å få satt en stopper for den ulovige interneringa som regjeringa og helsebyråkratene har beordret kommuner og politi om å praktisere.

Forrige artikkelColombia: Blodbad! Folk skytes ned for fote.
Neste artikkelOffentliggjorte dokumenter: Eisenhower stanset generalenes krav om atombombing av Kina