Frankrike planlegger nedslakting «for å nå klimamålene»

0
Kuer på beite ved en fransk landsby. Shutterstock

For å nå sine egne klimamål, planlegger den franske regjeringa tydeligvis å redusere antall husdyr. Den nasjonale strategien for avkarbonisering (SNBC) forutsetter at Frankrike – i likhet med EU som helhet – skal bli klimanøytralt innen 2050. Dette skriver TopAgrar online.

For å redusere landbruksutslippene med 18% i perioden 2015 til 2030, satser nå landbruksdepartementet i Paris på å redusere melke- og ammekuflokker med henholdsvis 13% og 12%, og antall purker med 14%. I tidshorisonten fram til 2050 skal antall storfe og purker reduseres med henholdsvis 25% og 30% sammenlignet med 2015 for å redusere utslipp med 46%.

Leder for landbrukspolitikk ved Climate Action Network, Cyrielle Denhartigh, bekreftet at prognosen for aksjereduksjon i dekarboniseringsstrategien ennå ikke er offentliggjort.

Pierre-Marie Aubert fra Paris Institute for Sustainable Development and International Relations (IDDRI) anser de tekniske forutsetningene i strategien for å være «veldig optimistiske». Han frykter imidlertid at redusering av antall husdyr kanskje ikke er nok til å oppfylle Frankrikes klimaforpliktelser.

Halvering av buskapen i Danmark?

Dan Belusa, fra det danske NGO-nettverket, The Danish 92 Group sier: “Danmark trenger i sin strategiske plan for CAP å sette et ambisiøst sektormål for reduksjoner i landbruket, hvis det er seriøst å implementere sitt økonomidekkende mål om å redusere sine utslipp med 70% innen 2030. I flere tiår har dansk jordbruk vært unntatt klimatiltak. Spesielt vil et reduksjonsmål om halvering av antall husdyr ha flere fordeler også for miljøet og det biologiske mangfoldet som fremdeles er avtagende.

Det er helt tydelig at det vil komme mange drastiske politiske initiativer fra EU ut gjennom 2020-tallet som angivelig skal gjøre EU «mer klimavennlig», men hvis energipolitikken deres kan være en målestokk, er det mest sannsynlig at det vil ha katastrofale virkninger for befolkninga. Energipolitikken peker mot å gjøre blackout vanlig samtidig som energifattigdommen vil spre seg over hele kontinentet. Landbrukspolitikken ser ut til å ville gjøre det samme med matvaresikkerheten og bosettingsmønsteret. Alt under påskuddet om at det er «nødvendig for klimaet», naturligvis.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.