– Det var den pandemien

0
Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg og helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferansen på Statsministerens kontor 12. mars 2020. Foto: Eirin Larsen/Statsministerens kontor

FHIs Preben Aavitsland er en av Norges mest profilerte smitteverneksperter. Søndag 6. juni 2021 kom han med den klare meldinga på Twitter: «Det var den pandemien». Meldinga ble illustrert med en graf som viser innlagte på sjukehus i Norge med covid-19 som hovedårsak:

Dette er jo godt nytt – ikke. Aavitsland har jo rett. Man kan ikke snakke om noen pandemi når det er så få mennesker som blir så sjuke at de må legges inn på sjukehus. Man ville kanskje tro at han ville bli møtt med glede for et gledesbudskap, men den gang ei.

Krisa skal opprettholdes for enhver pris. Så lenge man kan kalle det pandemi, kan man også opprettholde drakoniske «tiltak», stenge samfunnet når man får lyst på det, og fortsette å suspendere Grunnloven og menneskerettserklæringa.

Les: Regjeringas brudd på Grunnloven og andre lover – ufullstendig liste

Derfor var kommissærene raskt ute med brannslukking. Helseminister Bent Høie, hvis medisinske fagkunnskap baserer seg på «Diverse jobber ved Sola Strand Hotell (periodevis mellom 1990 og 1994)» som det heter på regjeringas nettsider, var raskt ute og ba FHI-sjef Camilla Stoltenberg om å disiplinere sin medisinske fagmann.

Og det gjorde hun. Camilla Stoltenberg er politisk oppnevnt og vet hvilken side brødskiva er smurt på, så hun ga Aavitsland en oppstrammer i all offentlighet:

«– Det er for tidlig å fastslå fra FHIs side at denne pandemien er over i Norge. Preben Aavitsland har i dag også selv presisert at vi har igjen innspurten, mener direktør i FHI.»

Dette rapporterer VG: Helseminister Bent Høie (H) henvendte seg til Folkehelseinstituttet for å anmode om at de ville korrigere sin egen overleges budskap om at pandemien er over.«Det var den pandemien»-meldingen på Twitter, signert overlegen ved FHI, vil kunne spre et feilaktig inntrykk av coronasituasjonen i landet, ifølge helseminister Bent Høie. Det rapporterer VG. FHI skrev søndag ettermiddag i en pressemelding der Twitter-meldingen var tema, med tittel «Pandemien er ennå ikke over i Norge». Høie ba departementet kontakte FHI om Twitter-meldingen for å forsikre seg om at FHI korrigerte inntrykket. FHI-direktør Camilla Stoltenberg bekrefter opplysningen i en SMS til VG. «Det stemmer at departementet har vært i kontakt med FHI i dag for å få klarhet i hva FHI mener om saken. Det har vi klargjort i nettsaken og i intervjuer med mediene».

Aavitsland måtte krype til korset, men ikke helt. Han «presiserte» slik:

– Her i Norge er pandemien så å si over. Det er svært få som legges inn på sykehus og rundt et par tusen smittede som påvises per uke. Tallene går raskt nedover samtidig som stadig flere vaksineres. Vi vil se noen små utbrudd her og der, men vi vet hvordan de skal stoppes i løpet av tre-fire uker.

Han sier vi kan begynne å forberede oss på en hverdag der korona har veldig liten plass i livene våre.

– En brannsjef ville ha sagt: Skogbrannen er slukket og faren for folk og bygninger er over, men det gjenstår litt etterslukking her og der og vi holder vakt, forklarer Aavitsland.

Når Avitsland bruker skogbrannen som er over som metafor, sier han det samme som han opprinnelig sa, bare med andre ord. Han kunne også ha vist til dødstall, som viser at det nå knapt registreres «koronarelaterte dødfall» i Norge:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er naturligvis alt annet enn glad for utsagn om at pandemien er over. Han lever av og for den kontinuerlige pandemi.

– Det er dessverre ikke slik at pandemien er helt over i Norge selv om vi ser en gledelig nedgangen i smitte- og innleggelsestallene, skriver Nakstad i en kommentar til NRK.

Vi har tidligere reist spørsmålet om Nakstad har en interessekonflikt, men ikke fått noe tilfredsstillende svar på det. Det er i hvert fall sånn at selskapet Epiguard der han er minoritetseier og styremedlem har økt verdien sin minst 20 ganger på grunn av pandemien. På grunn av pandemien har selskapet hatt en eventyrlig vekst – og så lenge pandemien opprettholdes er det rimelig å anta at veksten vil fortsette.

Vi får rapporter om at det er mye misnøye med HDIR innad i FHI. Faginstituttet er overkjørt gang på gang av helsebyråkratene, noe som også kom fram i en artikkel i Aftenposten 10. april.

«Helsedirektoratet gir smittevernråd som ikke er faglig forankret hos FHI. Det har ikke direktoratet mandat til å gjøre, og enda verre: Det kan skade befolkningen.» Dette skrev fem eksperter i et innlegg i Dagens Næringsliv.

Les: Et byråkratisk maktkupp i koronahåndteringen

Koronaregimet: Oppgjøret, konfliktene, rotet, tabbene.

Det er også prinsipielt helt uholdbart når en minister refser en framtredende smittevernlege i det som skal være regjeringas rådgivende organ for de analysene han gjør. Regjeringa har ingenting med å instruere fagekspertene. Men det kan heller ikke være gøy å jobbe i en organisasjon der topplederen dolker sine fagfolk i ryggen så snart statsråden svinger pisken.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.