USA evakuerte Kandahar-basen uten å varsle afghanerne

0
Kandahar Airfield. Foto: ROBERT CLOYS/U.S. AIR FORCE

Amerikanske styrker har forlatt flybasen i Kandahar, en base i det sørlige Afghanistan som en gang var en av de største NATO- og koalisjonsinstallasjonene i landet, sa afghanske og amerikanske tjenestemenn. Det er Stars&Stripes som melder dette.

Flyplassen er overført til de afghanske sikkerhetsstyrkene, opplyste en amerikansk forsvarsmedarbeider på betingelse av anonymitet fordi de ikke var autorisert til å snakke om saken.

«Overleveringen av Kandahar Airfield ble koordinert, både med seniorledere i (den afghanske regjeringen) og med våre afghanske partnere i det 205. korpset,» sa Sonny Leggett, en talsmann for den USA og NATO-koalisjonen i Afghanistan, torsdag.

En talsmann for Afghanistans 205. Atal Military Corps sa at evakueringa av USAs styrker fra basen kom overraskende og uten koordinering. Tiltaket gjorde at afghanske tjenestemenn var usikre på om USA reiste tirsdag kveld eller onsdag morgen.

«Amerikanerne har forlatt basene sine, og de har reist,» sa Alvi.

En afghansk sikkerhetsmedarbeider ved Kandahar flyplass bekreftet at amerikanske tropper dro denne uka uten seremoni. 

«De dro om natta», og det er ikke flere amerikanske styrker i Kandahar, «ikke for øyeblikket,» sa general Faqir Qowahi, sjef for den militære siden av Kandahar lufthavn. 

Kommentar:

Å forlate en viktig militærbase på denne måten minner mest av alt om en «halen mellom beina»-operasjon. Kritikere av Afghanistan-krigen i USA har lenge sagt at USA burde «erklære seier og dra sin vei», men da skulle man i så fall ha lagd et propagandashow ut av det.

Krigen i Afghanistan er USAs lengste krig, og de har tapt den. Joe Biden har sagt at USA skal trekkes seg ut før 11. september 2021. Men om dette er det siste Afghanistan ser av USAs krigsmaskin, er en annen sak. Over 18 000 kontraktører med avtale med Pentagon blir i Afghanistan.

Trump ville også ut av Afghanistan. Det likte ikke Jens Stoltenberg.

Det ser ut til at Bidens nykonservative planleggere ser for seg en «privatisert» amerikansk militær tilstedeværelse. I følge en rapport fra Jeremy Kuzmarov er «over 18 000 kontraktører fra Pentagon igjen i Afghanistan, mens antallet offisielle soldater er 2500. Joe Biden vil trekke tilbake denne mindre gruppen av soldater mens han etterlater seg amerikanske spesialstyrker, leiesoldater og etterretnings-operatører. Han vil privatisere og redusere krigen, men ikke avslutte den.” Allerede befinner det seg sju private militære kontraktører i Afghanistan for hver eneste amerikanske soldat.

Les: Den strategiske heroinen og den afghanske tilbaketrekningen

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.