Trump vil ut av Afghanistan – det liker ikke Stoltenberg

0
Stoltenberg og Trump på NATOs toppmøte i juli 2018. / Shutterstock

Pentagon har bevisst sabotert Donald Trumps forsøk på å redusere USA militære aksjoner i utlandet. Veterandiplomaten James Jeffrey, som var spesialutsending til Syria, sa i et intervju med Defense One at forsvarsdepartementet med vilje villedet presidenten når det gjaldt antall soldater i Syria. Presidenten hadde beordret en reduksjon til 200, og trodde at det var det som skjedde, mens det virkelige tallet var mye høyere, sa Jeffrey. Presidenten erklærte at USA ville trekke seg ut av Syria. Men Jeffrey sa:

«Hvilken tilbaketrekning fra Syria? Det var aldri noen tilbaketrekning fra Syria.

Trump ville også trekke USAs soldater ut av Afghanistan, men det samme Pentagon og forsvarsminister Mark Esper seg mot. Det er en av grunnene til at han ble avsatt og erstattet med Christopher Miller. Esper ville beholde 4.500 soldater i Afghanistan. Det ville ikke presidenten.

Miller har gitt ordre til at «Nå er det på tide å komme hjem.» «Alle kriger må ha en slutt.» I første omgang skal tallet på soldater reduseres til 2.500 i Afghanistan, og så skal tilstedeværelsen fases helt ut. Det er i alle fall planen.

Jens Stoltenberg misliker dette

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tar avstand fra reduksjon av USAs styrker i Afghanistan. Han sa i en kommentar til Trumps beslutning at dette vil øke faren for terrorisme i Afghanisatn. Og han tilføyde at sjøl om USA trekker seg ut, vil NATOs styrker i landet bli stående. Stoltenberg sa at NATO har forpliktet seg til å bli stående til 2024.

Han får støtte av Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer som også mener at en troppereduksjon fra USAs side er skadelig for NATOs strategi i landet.

Senator Mitch McConnell fra Det republikanske partiet i USA mener at en tilbaketrekning fra Afghanistan vil være «like ydmykende» som tilbaketrekninga fra Vietnam.

Det er tydelig at Stoltenberg og andre krigshauker håper på og lengter etter at Joe Biden vil annullere planene om tilbaketrekning, og hvis nå Susan Rice blir ny utenriksminister, slik stalltipsene går ut på, og Michele Flournoy blir ny forsvarsminister, vil USA ha fått seg to krigsforbrytere i spissen for utenriks- og militærpolitikk. De vil neppe vente lenge med å omgjøre vedtaket om tilbaketrekning. Rice har uttrykkelig markert seg som motstander av våpenhvilen med Taliban, så hun vil høyst sannsynlig gjøre en slutt på den.

Og det vil helt opplagt glede Jens Stoltenberg.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.