Trump vil ut av Afghanistan – det liker ikke Stoltenberg

10
Stoltenberg og Trump på NATOs toppmøte i juli 2018. / Shutterstock

Pentagon har bevisst sabotert Donald Trumps forsøk på å redusere USA militære aksjoner i utlandet. Veterandiplomaten James Jeffrey, som var spesialutsending til Syria, sa i et intervju med Defense One at forsvarsdepartementet med vilje villedet presidenten når det gjaldt antall soldater i Syria. Presidenten hadde beordret en reduksjon til 200, og trodde at det var det som skjedde, mens det virkelige tallet var mye høyere, sa Jeffrey. Presidenten erklærte at USA ville trekke seg ut av Syria. Men Jeffrey sa:

«Hvilken tilbaketrekning fra Syria? Det var aldri noen tilbaketrekning fra Syria.

Trump ville også trekke USAs soldater ut av Afghanistan, men det samme Pentagon og forsvarsminister Mark Esper seg mot. Det er en av grunnene til at han ble avsatt og erstattet med Christopher Miller. Esper ville beholde 4.500 soldater i Afghanistan. Det ville ikke presidenten.

Miller har gitt ordre til at «Nå er det på tide å komme hjem.» «Alle kriger må ha en slutt.» I første omgang skal tallet på soldater reduseres til 2.500 i Afghanistan, og så skal tilstedeværelsen fases helt ut. Det er i alle fall planen.

Jens Stoltenberg misliker dette

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tar avstand fra reduksjon av USAs styrker i Afghanistan. Han sa i en kommentar til Trumps beslutning at dette vil øke faren for terrorisme i Afghanisatn. Og han tilføyde at sjøl om USA trekker seg ut, vil NATOs styrker i landet bli stående. Stoltenberg sa at NATO har forpliktet seg til å bli stående til 2024.

Han får støtte av Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer som også mener at en troppereduksjon fra USAs side er skadelig for NATOs strategi i landet.

Senator Mitch McConnell fra Det republikanske partiet i USA mener at en tilbaketrekning fra Afghanistan vil være «like ydmykende» som tilbaketrekninga fra Vietnam.

Det er tydelig at Stoltenberg og andre krigshauker håper på og lengter etter at Joe Biden vil annullere planene om tilbaketrekning, og hvis nå Susan Rice blir ny utenriksminister, slik stalltipsene går ut på, og Michele Flournoy blir ny forsvarsminister, vil USA ha fått seg to krigsforbrytere i spissen for utenriks- og militærpolitikk. De vil neppe vente lenge med å omgjøre vedtaket om tilbaketrekning. Rice har uttrykkelig markert seg som motstander av våpenhvilen med Taliban, så hun vil høyst sannsynlig gjøre en slutt på den.

Og det vil helt opplagt glede Jens Stoltenberg.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  Det er lov å undres over hvorfor Stoltenberg mener at det er riktig av NATO å ha en strategi for sitt militære i Afganistan. Det er ikke et land som truer noe NATO land militært det aller minste. Det finnes ingen geo-strategisk årsak til at Atlanterhavsalliansen skal ha noe som helst militært nærvær i Afghanistan.

  Dette er rein og skjær imperialisme som våpenbærer for USA´s globale økonomiske hegemoni. Det er forstemmende at Stoltenberg på norske vegne skal opptre som en krigs-hauk i verden.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det handler vel om å lage en geografisk kile mellom Iran og Kina.

 3. Jens Stoltenberg burde først av alt blitt stilt til ansvar for en kriminell avgjørelse om å bombe Llibya, en avgjørelse basert på løgn og bedrag designet av USA. Eller er det bare SMÅ kjeltringer som skal stilles til ansvar for sine ugjeringer?

 4. Avatar for smurfen52 smurfen52 says:

  NATO er bare et nytt navn på Waffen SS, de har aldri forsvart noe som helst, kun angrepet land etter land i kjent NAZI stil.

  Men for all del, nå ble jo NATO bygd opp med hele divisjoner fra Hitler Tyskland etter WW2 i operasjon Paperclip.
  Kun 17 nazister ble dømt i Nuremberg domstolen, resten havnet i NATO og NASA.

  Hans Speidel var en tysk general under andre verdenskrig og den kalde krigen, som var øverstkommanderende for NATOs bakkestyrker i Sentral-Europa i perioden 1957-1963. Han tjenestegjorde under andre verdenskrig som generalløytnant og stabssjef for generalfeltmarskalk Erwin Rommel.

  Om ikke folk våkner snart så vil den kommende operasjon Barbarossa til NATO utslette Norge siden vi er mitt i buffersonen som vil bli bombet av både Russland og USA mm.

 5. Det snakkes og skrives så mye om USAs tilbaketrekninger,men da må man spørre etter region og geografi. For rundt Iran trappes det dramatisk opp.
  Mandag 16 november forlot en skvadron F-16 fly tyske Spangdahlem og slo seg ned på Al-Dhafra Air Base i Emiratene. samtidig drar hangargruppa NIMITZ seg nærmere den Persiske Gulf.
  De militære webbene som finteller dette hevder at det er 35 000 amerikanske soldater i regionen. Og kanskje det mest påfallende av alt: Kurderhæren PESHMERGAS ombygges fra å være en nasjonal type frigjøringshær til USA/NATOS nye leiesoldater.
  Kurderbloggen rudaw.net.english skryter hemningsløst av sin nye status som USA/NATO hovedbase i Midtøsten. Våpenparken eksploderer av eksklusive våpen.
  Det er ennå tid for Trump/israel til å bombe Natanz i fliller.Med eller uten Kurderne.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Et naturlig tidspunkt å gjøre det på. Så kan Biden og msm skylde på Trump for de uheldige konsekvensene.

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  For å forhindre at Kina får et tak der, eller at det bygges en oljerørledning fra Iran til Kina.

  At de ikke skal bli kinesiske lydstater under den nye kalde krigen mot Kina, er årsaken til krigingen i Libya, Irak, Somalia, Sudan, Jemen og Syria også.

 8. Krigen i Afghanistan er akkurat en slik krig som den privateide amerikanske krigsvåpen-industrien ønsker seg, en langvarig lav-intensitets krig i et militært svakere land. Kontraktørene har tjent flere hundre milliarder dollar hvert år av krigen, og de har hatt sine folk i forsvars(angreps)ministeriet hele tiden siden de fant opp atombomben og det militær-industrielle komplekset ble etablert.

  De to siste forsvars(angreps)ministrene kom også fra krigsvåpen-industrien, Boeing og Raython. Mark Esper, tidligere kommunikasjons-direktør i Raython, verdens største produsent av militære raketter og missiler, sa i sin åpningstale at USA må satse mer på raketter og missiler i forsvaret (mot hvem).

  Stoltenberg er ikke så mye generalsekretær for NATO som han er salgssekretær for USAs privateide forsvars-industri, for NATO er en gullgruve for dem. NATO-land er ikke forpliktet til å kjøpe krigsvåpen fra USA, men det meste er fra USA.

  Dess lenger Stoltenberg får NATO-styrker til å bli værende i Afghanistan, jo mer tjener krigsvåpen-industrien på det. Blir NATO stående i landet, tjener også USA geo-politisk på det til Europas folks kostnad, som betaler for at NATO skal forsvare Europa, ikke for at NATO skal stå i en land i Midt-Østen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere