Trump vil ut av Afghanistan – det liker ikke Stoltenberg

0
Stoltenberg og Trump på NATOs toppmøte i juli 2018. / Shutterstock

Pentagon har bevisst sabotert Donald Trumps forsøk på å redusere USA militære aksjoner i utlandet. Veterandiplomaten James Jeffrey, som var spesialutsending til Syria, sa i et intervju med Defense One at forsvarsdepartementet med vilje villedet presidenten når det gjaldt antall soldater i Syria. Presidenten hadde beordret en reduksjon til 200, og trodde at det var det som skjedde, mens det virkelige tallet var mye høyere, sa Jeffrey. Presidenten erklærte at USA ville trekke seg ut av Syria. Men Jeffrey sa:

«Hvilken tilbaketrekning fra Syria? Det var aldri noen tilbaketrekning fra Syria.

Trump ville også trekke USAs soldater ut av Afghanistan, men det samme Pentagon og forsvarsminister Mark Esper seg mot. Det er en av grunnene til at han ble avsatt og erstattet med Christopher Miller. Esper ville beholde 4.500 soldater i Afghanistan. Det ville ikke presidenten.

Miller har gitt ordre til at «Nå er det på tide å komme hjem.» «Alle kriger må ha en slutt.» I første omgang skal tallet på soldater reduseres til 2.500 i Afghanistan, og så skal tilstedeværelsen fases helt ut. Det er i alle fall planen.

Jens Stoltenberg misliker dette

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tar avstand fra reduksjon av USAs styrker i Afghanistan. Han sa i en kommentar til Trumps beslutning at dette vil øke faren for terrorisme i Afghanisatn. Og han tilføyde at sjøl om USA trekker seg ut, vil NATOs styrker i landet bli stående. Stoltenberg sa at NATO har forpliktet seg til å bli stående til 2024.

Han får støtte av Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer som også mener at en troppereduksjon fra USAs side er skadelig for NATOs strategi i landet.

Senator Mitch McConnell fra Det republikanske partiet i USA mener at en tilbaketrekning fra Afghanistan vil være «like ydmykende» som tilbaketrekninga fra Vietnam.

Det er tydelig at Stoltenberg og andre krigshauker håper på og lengter etter at Joe Biden vil annullere planene om tilbaketrekning, og hvis nå Susan Rice blir ny utenriksminister, slik stalltipsene går ut på, og Michele Flournoy blir ny forsvarsminister, vil USA ha fått seg to krigsforbrytere i spissen for utenriks- og militærpolitikk. De vil neppe vente lenge med å omgjøre vedtaket om tilbaketrekning. Rice har uttrykkelig markert seg som motstander av våpenhvilen med Taliban, så hun vil høyst sannsynlig gjøre en slutt på den.

Og det vil helt opplagt glede Jens Stoltenberg.

Forrige artikkelHvem er de største kjeltringene i legemiddelindustrien?
Neste artikkelSmittevernsselskapet EpiGuard tjuedobler omsetninga i 2020
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).