Hysterisk om India

0
Kremasjoner som dette er det tradisjon for i India. Her fra Varanasi i 2008. Shutterstock

De spekulative nyhetsinnslagene om India og koronadødsfallene der er inhumane og skaper en skrekkstemning på sjuke menneskers bekostning som åpenbart har til hensikt å holde angsten ved like også i Vesten. Avisa New York Post hadde tittelen COVID surge ‘swallowing’ people in India ‘like a monster’. Og det er ikke noe bedre i Norge.

En leser skriver til oss:

Nå gir regjeringen store beløp i «bistand» til India, og tabloidavisene påstår det dør uhorvelig mange av covd-19. De fremstiller de høye dødstallene i India med at det er viruset som er årsak til de høye dødstall. Slår man opp VG, så er den virkelig blitt som «Verdens Ganges», spekket med misvisende publiseringer, og skremselspropaganda. Som elva Ganges i India renner den full av søppel gjennom mediene. Det er klart at det er en politisk agenda bak den ensrettede propaganda de og andre tabloidaviser kjører, uten at de forteller lesere at India sliter veldig i hetebølgen som er nå. Om politikerne som nå kaster ut våre skattepenger med begge hender i «bistand» ikke kjenner til forholdene i India nå, så bør de til å lese seg opp. Snakke med folk de kjenner, med kontakter derfra, så de får riktig informasjon. 
India har en befolkning på rundt 1,4 milliarder. Svært mange der mangler tilgang på friskt vann. De lever i sterkt forurensede områder. Det bor en halv milliard langs elva Ganges. Fattige folk bruker elva som avfallsplass, de bader både seg selv og husdyrene sine i den, de vasker klær i den, og tekstilprodusenter har utslipp i elva. Dette vannet drikker folk. India Wants To Use Flesh Eating Turtles To Rid The Ganges Of Decomposing Bodies (HBO) – YouTube Fattige folk har ikke penger å kjøpe flaskevann, og mange har ikke tilgang til det heller. Mange bor på gata og sover over alt. Dette bruker vestlige medier, og tar bilder av mennesker som ligger slik og sover, og påstår at de ligger strødd av død som følge av covid-19. Det er falske bilder pressen bruker. At folk nå dør som fluer i India kommer av helt andre forhold enn covid-19, så slutt å la pressen skremme opp folk med denne løgnpropaganda. 

Et stort problem – men behold proporsjonene

Det er klart at koronadødsfall i India er like tragiske som andre steder, og at indisk helsevesen, som er et av de aller dårligste i verden, har enorme problemer med å takle dette.

Men denne orgien i død og kremasjoner (som er det vanlige i India) hører ingen steder hjemme i seriøse medier. Seere og lesere får et inntrykk av at koronakrisa i India er forferdelig mye verre enn andre steder. Og det stemmer simpelthen ikke!

Hvis man forholder seg til Worldometer og husker på forbeholdet at man gjerne ikke skiller mellom om folk dør med eller av covid-19, så ser vi at India per 30. april 2021 hadde registrert 211.800 døde. Men for å kunne si om det er mange i forhold til andre land må man beregne det ut fra folketallet. Med en befolkning på 1,4 milliarder (1.400 millioner) betyr det at India har registrert 150 døde per million. Ifølge samme kilde har Norge registrert 756 døde, og som kjent ligger Norges tall svært lavt i internasjonal sammenheng. Det er 137 per million, altså ikke så veldig mye mindre enn India. Italia med 60 millioner innbyggere har registrert 120.000 døde (samme kilde, samme forbehold). Det er 2000 per million, eller relativt sett 13 ganger så mange som India.

7000 mennesker dør av sult hver dag i India

Til tross for Indias store økonomiske framgang de siste 20 åra har India fortsatt en tredel av alle underernærte barn i verden. Hovedårsaken til underernæring og sult er en pandemi som heter klasseundertrykking, i India forsterket av kastesystemet. Femti prosent av alle barn i India som dør før de er fem år. dør av underernæring. En tredel av alle som rammes av hungersnød i verden, bor i India. 836 millioner indere overlever på mindre enn 20 rupees om dagen. 7000 indere dør av sult hver dag. Og ja, de dør på gata, som det heter i reportasjene.

Normalen er altså at sultedøden tar dobbelt så mange liv som det den angivelig voldsomme koronabølgen tar. Men det skriver ikke VG om og det forteller ikke NRK om, for da snakker vi om den globale kapitalismepandemien, som fortsatt dreper uhorvelig mange flere enn det koronaviruset noen gang kommer til å gjøre.

Koronalockdown dreper mange flere enn viruset i India

2020 ble en katastrofe for India. Det var ventet at økonomien ville få en alvorlig smell, men de faktiske tallene er verre enn fryktet. Prognosene lå på et fall på 18,3 prosent. Lockdown førte til at 140 millioner mennesker mistet jobben. Bygg- og anleggsindustriens aktivitet ble halvert og industrivirksomheten gikk ned med 39,3 prosent.

Den verdensberømte indiske forfatteren, aktivisten og samfunnskritikeren Arundhati Roy sa i et intervju med Financial Times at Indias svar på pandemien har blitt en sosial katastrofe. 24. mars kunngjorde statsminister Modi den mest straffende og dårligst planlagte lockdown i verden. 1,38 milliarder mennesker fikk fire timer på seg til å adlyde tiltakene.

Den korte tidsfristen for lockdown førte til at millioner av arbeidere ble strandet i byer uten mat, penger eller transportmidler. Traumatiserte folk gikk til fots hundrevis av kilometer fra byene til landsbyene sine. Mange døde av sult og utmattelse underveis, andre ble drept i ulykker på sin desperate flukt hjemover.

Lockdown i India har ikke bare ført til tidenes verste arbeidsløshet, den har også ført til sult og at sjukdommer som malaria og tuberkulose krever mange flere ofre enn tidligere fordi pasientene ikke får behandling.

Blant de mange negative virkningene av dette er at det verste monsteret av dem alle, tuberkulosen, nå er på rask frammarsj. Lockdown har hindret pasienter i å komme til lege, stanset leveranser av medisiner og ødelagt leveransekjeder. Tuberkulosen dreper 1,5 millioner mennesker og nå vokser smitten. Dette skriver Apoorva Mandavilli i New York Times. Hun er helsejournalist for NYT og prisvinner i Medical Science Reporting.

I India der 27 prosent av tuberkuloseofrene finnes har koronastenginga ført til at diagnosearbeiet har falt med 75 prosent.

75 millioner indere drevet ut i fattigdom av lockdown

En analyse fra Pew Research viser at regjeringas lockdownpolitikk i India har drevet 75 millioner mennesker ut i fattigdom. Nesten 60 prosent av de fattigste i verden bor i India. I januar 2020 forvantet Verdensbanken en vekst i India på 5,6%, men på grunn av koronapolitikken er tallet nå revidert til -9,6%.

Lyspunktet: Bondeopprør og streiker over hele India

I flere måneder har indiske fagforeninger og bondeorganisasjoner gjennomført svære landsomfattende demonstrasjoner og blokader rettet mot regjeringa Modis politikk. 26. mars 2021 gjennomførte 40 fagforeninger en nasjonal stengning av India der jernbaner, motorveier, markeder og storsentre ble stengt. Kampen retter seg mot statsminister Modi «liberalisering» av landbruket. Denne politikken går bokstavelig talt på livet løs. Og over 250 millioner ennesker har streiket og aksjonert mot denne politikken. Det er den største streikbevegelsen i verdenshistorien.

Forrige artikkelTesfayes ekstremisme: Fort Danmark
Neste artikkelBelgisk politi angrep demonstranter med vannkanoner 1. mai
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).