Landsomfattende bondeopprør i India fortsetter

0
Fra en bondedemonstrasjon i New Delhi i desember 2020. Shutterstock

I flere måneder har indiske fagforeninger og bondeorganisasjoner gjennomført svære landsomfattende demonstrasjoner og blokader rettet mot regjeringa Modis politikk. 26. mars 2021 gjennomførte 40 fagforeninger en nasjonal stengning av India der jernbaner, motorveier, markeder og storsentre ble stengt. Kampen retter seg mot statsminister Modi «liberalisering» av landbruket. Bøndene mener at denne politikken går på livet løs. Den danske avisa Arbejderen skriver:

26. mars utførte bøndernes enhetsfront en ny nasjonal nedstengning av India og blokkerte motorveier, jernbaner, markeder og kjøpesentre. Streiken markerte den fjerde måneden for bøndenes opprør mot Modi-regjeringens nye lover som privatiserer landbruket.

Bøndenes enhetsfront kalt United Peasants’ Front består av 40 fagforeninger for bønder, inkludert AIKS, en kommunistisk fagforening tilknyttet CPI (marxistisk) parti. United Peasant Front ble dannet i desember 2020 for å forene bøndene i kampen mot de nye privatiseringslovene.

Bøndene mener at de nye lovene gjør det mulig for bedrifter å utnytte dem ved blant annet å senke prisen på landbruksvarer. Allerede er jordbruket plaget av fattigdom, noe som har ført til høye selvmordsrater.

Bharat bandh

«Gjennom oppfordringen om nedleggelse vil bøndene bare komme med en melding, og det er at bøndene ikke vil stoppe før landbrukslovene er trukket tilbake,» sa en demonstrant til den internasjonale medieorganisasjonen People’s Dispatch.

Over hele India sperret bønder motorveier med traktorer og satt på jernbanespor mens butikker, markeder og kjøpesentre ble stengt og demonstranter på scootere kjørte gjennom gatene med bøndenes flagg. Dermed opplevde stater som Madhya Pradesh en nesten fullstendig nedleggelse, med bondeprotester som fikk bred støtte fra befolkninga ellers.

Nedstengninger som disse kalles i India «Bharat bandh«, som betyr «shutdown of India». Bharat-bandh minner om en generalstreik, der det blant annet ikke forventes at folk skal på jobb, butikker er stengt og busser ikke fører passasjerer, mens demonstranter skaper blokkeringer og for eksempel stopper trafikken. Bharat-bandh er ulovlig i India, men har likevel blitt implementert flere ganger av begge politiske fløyer.

Siden India var vitne til den største streiken i verdenshistorien 26. november, med 250 millioner arbeidere inkludert bønder som slo mot privatiseringen av en rekke sektorer, har tusenvis av bønder i protest sperret veiene inn til hovedstaden New Delhi. Siden den gang har de opprettholdt blokkeringer og krevd at Indias høyreradikale BJP-regjering trekker lovene om privatisering av landbruket.

Som en del av opprøret har bøndene gjentatte ganger utført nedleggelser i India, som har møtt bred støtte i stater som Punjab, Haryana og Maharashtra, hvor flertallet av befolkningen lever av jordbruk. Flere steder har protester ført til voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter.

60 prosent lever av landbruket

Av Indias befolkning på over 1,4 milliarder, er det 60 prosent som lever av landbruket. Privatiseringslovene vil sette dem under et enormt press. Rajit Sengupta i DownToEarth skriver at hver eneste dag er det 28 av dem som er avhengige av landbruket som tar sitt eget liv.

75 millioner indere drevet ut i fattigdom av lockdown

En analyse fra Pew Research viser at regjeringas lockdownpolitikk i India har drevet 75 millioner mennesker ut i fattigdom. Nesten 60 prosent av de fattigste i verden bor i India. I januar 2020 forvantet Verdensbanken en vekst i India på 5,6%, men på grunn av koronapolitikken er tallet nå revidert til -9,6%.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.