«The Trial of the Chicago 7»

0
Skjermdump fra "The Trial of the Chicago 7"

Filmtips

«The Trial of the Chicago 7» er en underholdende, opplysende og morsom film, til tider avslørende og grotesk, helt på grensa til parodisk. Filmen blei lansert høsten 2020, og må ikke forveksles med The Trial of the Chicago 8, som omhandler samme tema, men blei innspilt i 1987.

Av Geir Sundet.

Hovedrollene innehas av de forskjellige delene av den organiserte motstanden i USA mot Vietnamkrigen på slutten av sekstitallet. Pasifistene, The Black Panters, studentforeningene og freakerne. De siste representert ved Yippiene (The Youth International Party). I tillegg spiller CIA-agentene som infiltrerte de forskjellige gruppene viktige roller.

Scenen er det demokratiske partiets nominasjonsmøte i Chicago 1969. De forskjellige gruppene som reiser til Chicago for å demonstrere i gatene, blir nekta demonstrasjontillatelse, politiet provoserer i stedet fram skarpe situasjoner, og representanter for de forskjellige partene blir deretter stilt for retten anklagd for konspirasjon mot staten. For å ha reist over statsgrenser i den hensikt å lage opprør. Grupper så uenige at de knapt tåler trynet på hverandre.

Filmen gir et godt tidsbilde fra slutten av sekstitallet, fra motstanden mot staten som vokste seg stadig sterkere, men aldri helt klarte å forene seg. Noe av forklaringa på dette får vi i filmen.

Filmen følger rettssaken som varer fra september 1969 til februar 1970. Mens jippiene Abbie Hoffman og Jerry Rubin finner på det ene mer halsbrekkende stuntet etter det andre, er panterleder Bobby Seale nekta advokat, og blir etter hver bakbundet og påsatt knebel. Etter et utall av provokasjoner mister den godt voksne pasifistleder og fredsaktivist David Dellinger besinnelsen og slår ned en rettsbetjent. Fred Hampton, som sitter blant publikum like bak Seal og holder han oppdatert, (noe som antagelig ikke skjedde i virkeligheten), blir myrda av politiet 4. desember, altså mens rettsaken pågår. Den koplinga er uansett interessant. Fred Hampton var leder av de sorte panterne i Chicago, og klarte å forene svarte, latinos og sørstatsgjengene i Chicago på basis av klassetilhørighet, for så å bli myrda av politiet ved hjelp av agenter. Hans egen sikkerhetssjef som var sentral i konspirasjonen var verva av CIA. Hampton er et godt eksempel på en som forsto dialektikk, forsto hvor hovedskillene går, og hvordan man i praksis forener folk på samme side. En livsfarlig mann for makta. En mann dagens kritiske raseteoretikere burde studere.

Filmen forteller naturligvis ikke hele sannheten, dette er tross alt Hollywood. Abbie Hoffman, spilt av Sacha Baron Cohen, fremstilles på mange måter som helten, mens Tom Hayden fra SDS (Students for Democratic Society) i større grad framstår som en veloppdragen pappagutt.


Du finner filmen blant annet på Netflix.


For de som ønsker å grave litt dypere kan denne artikkelen være til hjelp: The Trial of the Chicago 7 (2020)

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.