«USA opptrer som pirater.» Kontrollerer 90 prosent av Syrias olje.

0
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

«Husk på det – vi beholder oljen!» sa Donald Trump i oktober 2019 om Syria. Det var en åpen og vulgær hån mot internasjonal rett, som gjør dette til en forbrytelse. Men dersom noen hadde håpet at Joe Biden skulle bryte med denne piratlogikken, så må de tro om igjen. Ved hjelp av det kurdiskdominerte SDF fortsetter USA sin ulovlige okkupasjon av Nordøst-Syria og kontrollerer dermed blant annet 90 prosent av Syrias olje.

Det er det amerikanske selskapet Delta Crescent Energy LLC som har avtale med SDF om å ta denne oljen. Selskapet ledes av den tidligere USA-ambassadøren til Danmark, James Cain. Han har med seg James Reese, en tidligere offiser i Delta Force og John P. Dorrier Jr, tidligere leder i GulfSands Petroleum, et britisk oljeselskap med erfaring fra Syria. Dette skriver nettavisa Politico. Da dette ble kjent sa dværende utenriksminister Mike Pompeo at USAs regjering støtter Deltas arbeid for «å modernisere oljefeltene». Delta Crescent Energy skriver på sine nettsider at de har hatt støtte fra Trump-administrasjonen og nå fra Biden-administrasjonen.

Syrias regjering har naturligvis på det skarpeste fordømt denne plyndringa av landets ressurser. President Assad har sagt at hans regjering ser etter muligheter for å forfølge dette ranet juridisk. Syrias oljeminister Bassam Tomeh sa i et intervju på syrisk TV nylig at «USA og deres allierte tar Syrias olje akkurat som om de var pirater.» Og han tilføyde at dette blir gjort for å ytterligere ødelegge Syrias økonomi.

Syrias FN-ambassadør Bashar al-Jaafari har oppfordret Biden-administrasjonen om å bryte med forgjengernes politikk og trekke USAs styrker ut av Syria og overlate Syrias olje til dens rettmessige eiere.

Det hvite hus har ikke gitt noe signal om å trekke USAs styrker ut, tvert om har de satt i gang bygging av en ny militær flyplass på okkupert område, og som kjent angrep også amerikanske fly, på Bidens ordre, mål i Syria.

Krigen og USAs okkupasjon av Nordøst-Syria har påført landet enorme tap. En rapport fra BP sier at oljeproduksjonen i landet har falt med 90 prosent fra krigen startet i 2011, fra 353.000 fat om dagen til bare 24.000.

Det hersker ingen tvil om at det USA holder på med i Nordøst-Syria er ulovlig plyndring av Syria. Kontroll over egne naturressurser er et helt grunnleggende prinsipp for den nasjonale suvereniteten, og en ulovlig okkupasjon endrer ikke på det. USA har dermed heller ikke noen rett til å «tillate» et selskap å gjennomføre dette ranet. Det eneste som er merkelig er at folk som regner seg som anti-imperialister støtter denne piratvirksomheten.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.