US Army: – Fare for umiddelbar krise i Ukraina

0
USA-øvelse i Romania. Photo by Spc. Jabari Clyburn, DoD. Public Domain

Den militære opptrappinga fra Ukrainas side har vært synlig lenge, men har også US European Command (USEUCOM) høynet sitt «trusselnivå» i Europa til «potensielt umiddelbar krise». Dette skriver blant annet American Military News. Det var sjefen for USEUCOM, General Tod D. Wolters som kom med denne erklæringa. Dette er også omtalt i en artikkel i New York Times (bak betalingsmur).

USEUCOM skylder på Russland og sier at trusselnivået er hevet på grunn av et russisk militær aktivitet, på russisk side av grensa mot Ukraina.

Ingen analyse og ingen informasjoner tilsier at Russland skulle forberede noen militæraksjon mot Ukraina. Derimot kan de russiske troppebevegelsene være et signal og en advarsel til regjeringa i Kiev mot å angripe utbryterrepublikkene Lugansk og Donetsk. Det Moskva antakelig ønsker å gjøre den ukrainske regjeringa klar over er at Russland ikke vil tillate noe angrep på de to republikkene som setter deres eksistens i fare.

De siste ukene har Ukraina kjørt fram tyngre militært utstyr og flere soldater til kontaktlinja mot utbryterrepublikkene og har i realiteten trukket sin støtte til Minsk-avtalen. Ukrainske styrker bomber nå daglig områdene øst for kontaktlinja og den trepartsgrupa for å opprettholde våpenhvilen har Ukraina stilt ultimatum om at Donbass-republikkene ikke skal være en del av forhandlingene om en løsning.

Ukraina håper på å få støtte fra sine vestlige allierte dersom de provoserer fram en full krig, og det gjør de nok, men Southfront skriver ironisk at soldatene til deres «polske allierte» marsjerer mens de synger sanger om å gjenerobre Vilnius (i Litauen) og Lviv (i Vest-Ukraina).

Første viseformannen i forsvarskomiteen i den russiske statsdumaen, Alexander Sherin, sier at Russland er klar til å forsvare de to republikkene.

“Vi vil reagere raskt og hardt hvis noen prøver å ignorere Minsk-avtalene, for å bryte våpenhvilen. Og selvfølgelig, hvis det er et forsøk på å overta territoriet til DPR og LPR, må Russland være bestemt, vise seg å reagere raskere og på forhånd,” avsluttet han.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba kunngjorde i mars at landets nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd har vedtatt en strategi som tar sikte på å gjenerobre Krim, og reintegrere den strategisk viktige halvøya inn i landet.

Kuleba kunngjorde regjeringas trekk på Twitter, der han skrev: «Signalet er klart: Vi ber ikke bare verden om å hjelpe oss å få returnert Krim, Ukraina gjør også sin egen dedikerte og systemiske innsats under president [Volodymyr] Zelenskyjs lederskap.»

USAs utenriksminister Antony Blinken uttalte 31. mars at USA «gir sin fulle støtte til Ukrainas suverenitet og territoriale integritet overfor Russlands pågående aggresjon». Men det er ikke påvist noen slik aggresjon fra russisk side.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tar til orde for en økt militær virksomhet fra NATOs side i Svartehavet. På en pressekonferanse med Ukrainas statsminister Denis Shmigal sa Stoltenberg at NATO har økt sin militære virksomhet i Svartehavet.

29. mars 2021 gjennomførte NATO en flymanøvre som omfattet over Nord-Atlanteren, Nordsjøen, Svartehavet og Østersjøen. NATO-fly gikk på vingene for å punktmarkere russiske militærfly. Vi kalte det avskjæringsmanøvre, men det var nok en for dramatisk karakteristikk. Like fullt må denne store flyaksjonen sees i samband med den totale militære situasjonen i Europa, ikke minst når USEUCOM har reist trusselnivået til «potensielt umiddelbar krise».

Forrige artikkelSelvmord blant unge kvinner i Danmark mye flere enn på lenge
Neste artikkelKonstitusjonskomiteen i Finland forkaster den finske regjeringas koronarestriksjoner
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).