Konstitusjonskomiteen i Finland forkaster den finske regjeringas koronarestriksjoner

0
Plenumssalen i den fisnke riksdagen. / Shutterstock

Regjeringa i Finland har vedtatt strenge koronarestriksjoner med sterke innskrenkninger i bevegelsesfriheten. Dette skjer til tross for at Finland er et av de landa som har hatt minst smitte og minst sjukdom og dødsfall knyttet til koronaviruset.

Konstitusjonskomiteen i den finske riksdagen har reagert kraftig på lovforslaget, skriver avisa Helsingin Sanomat.

Ifølge komiteen er lovforslaget både altfor omfattende og åpner for tolkninger som «kan føre helt ut i det absurde».

“Det ville være praktisk talt umulig for folk å forutse hvilke områder med som er og der det er straffbart å bevege seg, sa styreleder Antti Rinne (sd) på en pressekonferanse onsdag. Han sa også at:

“Etter utvalgets mening fører den valgte reguleringsløsningen i noen henseender også til regulering som er absurd.»

Hvis loven ble vedtatt i parlamentet, vil ikke restriksjonene mot bevegelse tre i kraft umiddelbart. Det vil fortsatt trengs forskrifter knyttet til loven. Den finske statsministeren Sanna Marin har godtatt at tiltakene ble vurdert som ulovlige og har lovt å samarbeide med riksdagen for å finne en løsning.

Forrige artikkelUS Army: – Fare for umiddelbar krise i Ukraina
Neste artikkelDødeligste dag hittil, Myanmars militære skyter ned 114 personer
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).