Terroristangrep mot sivile i Niger – minst 19 drept

0
Landsby i Niger. Kilde: Southfront

Den sentralafrikanske staten Niger ble rammet av et terrorangrep fra ei jihadistgruppe 17. april 2021. Angrepet fant sted mot en landsby nær grensa til Mali, skriver Southfront.

Guvernøren i Tillabéri sa flere titalls tungt bevæpnet angripere på motorsykler stormet landsbyen Gaigorou om kvelden den 17 april.

Guvernør Ibrahim Tidjani Katiella fortalte DPA-nyhetsbyrået at angriperne, som sannsynligvis kom fra Mali, omringet landsbyen og deretter begynte å drepe innbyggerne.

En kommunal tjenestemann fra Dessa bekreftet at 19 mennesker ble drept og to andre såret i angrepet.

Han fortalte nyhetsbyrået AFP at angriperne opprinnelig angrep mennesker ved en begravelse, før de dro videre til landsbyen hvor de “skjøt på alle de så”, sa tjenestemannen.

Tillaberi-regionen ligger i det «lovløse triangelet» der grensene til Mali, Niger og Burkina Faso møtes. Det er kjent som et område der den lokale versjonen av Den islamske staten har en sterk posisjon.

Ved et tilsvarende angrep i mars sa den pensjonerte generalen Abou Oumarou at det er merkelig at 200 folk kan kjøre omkring på motorsykler, tungt bevæpnet, uten at noen reagerer. Han mer enn insiuerte at hæren vender det blinde øyet til disse bevegelsene.

Terroren i denne regionen har ført til at 851.000 mennesker er drevet på flukt ifølge FN og over 2 millioner er fordrevne i eget land. Dette skriver Wionews.

Islamistisk terror i Mali

Mali er overveiende muslimsk. Men det er ingen fundamentalistisk versjon av islam som dominerer. Det finnes mange sufi-helligdommer, og sufiene er kjent for kunst, filosofi og vitenskap. Timbuktu var berømt som handelssted omtrent samtidig med den italienske renessansen, og den viktigste handelsvaren skal ha vært bøker.

Men med støtte fra Saudi-Arabia og gulfstatene driver ytterliggående islamister en terror mot sufier og deres helligdommer i Mali. Salafistene har også ødelagt sufi-helligdommer i Libya. Ifølge franske kilder er det i første rekke Qatar som sponser jihadistgruppene i Mali.

Jihadistene rekrutterer på grunnlag av ideologi og visjoner om å gjenopprette kalifatet, men de rekrutterer også på grunnlag av imperialistmaktenes handlinger i og undertrykking av disse landa.

Tor A Benjaminsen fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, skriver at han og den uavhengige juristen Boubacar Ba gjorde en undersøkelse av de politiske forholda i området og de kom til at:

Vi fant at lokale landlige mennesker har blitt stadig mer misfornøyde med en grisk, plyndrende og korrupt stat. De er også lei av en økonomisk modell pålagt av staten og internasjonale givere som ikke tar hensyn til nomadenes vilkår.

Husdyrgjetere i hele Sahel er misfornøyde med utviklingspolitikk og -programmer som favoriserer landbruk på bekostning av beiter og husdyrkorridorer. Gjetere og bønder er misfornøyde med måten en korrupt stat utnytter bønder på landsbygda. Gjetere føler også at utviklingsmodellen som er pålagt av staten og internasjonale givere ignorerer deres behov.

Undersøkelsen til Benjaminsen og Ba viser at til tross for jihadistenes terror ser befolkninga på landsbygda dem som et mindre onde enn de korrupte regjeringene.

Dessuten hersker det ingen tvil om at Frankrike og andre kollonimakter ser seg tjent med jihadistenes virksomhet som et påskudd for stadige militære intervensjoner med sikte på å kontrollere de store og rike naturressursene i regionen.

Les også: Frankrikes hemmelige krig mot Afrika

Forrige artikkelDødelighet i Storbritannia – hvordan var 2020?
Neste artikkelDet russiske flyvåpenet knuste to terroristbaser i Syria