Protester mot militærregjeringa i Tsjad

0
Protestmøte mot militærregjeringa i Tsjad. Skjermdump fra video.

Mange sivile grupper krever at den nye militærjuntaen i Tsjad blir oppløst og at sivilt styre blir innført, melder AfricaNews. Etter at Tsjads president gjennom tre tiår, Idriss Deby Itno, døde av sår som han ble påført under et besøk hos troppene ved fronten, utnevnte de militære styrkene i landet hans sønn, generalmajor Mahmud ibn Idriss Déby Itno som landets midlertidige leder.

Denne militære «overgangsregjeringa» har fått støtte av Frankrike og regionale allierte, men sivilbefolkningsgrupper i Tsjad krever at den blir oppløst. «Vi vil ikke ha noe av at det blir innført monarki i Tsjad ved hjelp av Frankrike,» sier den tsjadiske kunstneren Djigri Parterre.

Opprørsgruppa Front pour l’Alternance et la Concorde au Tchad har lovt å markere presidentens død ved å fortsette sin kamp for å erobre hovedstaden – og satte scenen for en potensielt blodig kamp for politisk kontroll over den oljeproduserende sentralafrikanske nasjonen.

Militærtidsskriften Janes mener at presidentens død vil skape mer ustabilitet i det fattige landet som er svært rikt på naturressurser.

Financial Times beskriver regimet til den nylig avdøde presidenten som brutalt og kleptokratisk. Ifølge Transparency International er Tsjad et av verdens mest korrupte land. Council on Foreign Relations mener at militærkuppet kan føre til borgerkrig og at situasjonen i Sentral-Afrika nå er blitt mer ustabil.

Les: Opprørere sier de vil ta hovedstaden etter at Tsjads president ble drept

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.