Opprørere sier de vil ta hovedstaden etter at Tsjads president ble drept

0
Irsk panserkjøretøy i FN-styrken i Tasjad. / Shutterstock

Tsjads president gjennom tre tiår, Idriss Deby Itno, døde av sår som han ble påført under et besøk hos troppene ved fronten, kunngjorde militæret i landet 20. april 2021. Disse styrkene kjemper mot ei opprørsgruppe som man vet lite om. Drapet på presidenten skjedde bare timer etter at han ble erklært som vinneren av et valg som ville gitt ham ytterligere seks år med makta. Det er AfricaNews som melder dette.

De militære var raskt ute med å erklære presidentens sønn generalmajor Mahmud ibn Idriss Déby Itno som landets midlertidige leder. Men opprørsgruppa Front pour l’Alternance et la Concorde au Tchad lovte å markere hans død ved å fortsette sin kamp for å erobre hovedstaden – og satte scenen for en potensielt blodig kamp for politisk kontroll over den oljeproduserende sentralafrikanske nasjonen.

“Tsjad er ikke et monarki. Det kan ikke være noen dynastisk maktoverføring i landet vårt,” sa opprørerne i en uttalelse seint på tirsdag. “Våre styrker er på vei mot N’Djaména akkurat nå. Med selvtillit, men framfor alt med mot og besluttsomhet.”

President i Gabon Ali Bongo Ondimba (H), Tsjads president Idriss Deby Itno (S), president i Bulgaria Rumen Radev (V) i Tyrkia i 2018. Shutterstock.

Omstendighetene rundt Debys død er fortsatt uklare, og noen observatører satte umiddelbart spørsmålstegn ved hendelsene som førte til tirsdagens kunngjøring, og reiste spørsmålet om militæret som overlot makten til Debys sønn i stedet for å følge de konstitusjonelle bestemmelsene på plass, gjorde et kupp. Andre ga uttrykk for frykt for vold i dagene som kommer.

”Det er stor usikkerhet rundt hvordan hendelsene i Tsjad vil utfolde seg: Om hæren vil holde seg lojal mot Debys sønn og fortsette kampen for å stanse de framrykkende opprørerne?” Sa Cameron Hudson i Africa Center at the Atlantic Council.

Opprørerne antas å ha blitt bevæpnet og trent i nabolandet Libya før de krysset inn i Nord-Tsjad 11. april. Ankomsten kom samme dag som Tsjads president søkte sin sjette periode ved et valg flere topposisjonskandidater boikottet. Gruppa FACT har baser i det sørlige Libya og har en ikkeangrepspakt med general Khalifa Haftar. Tsjad har en lang historie med opprørsforsøk, skriver TRT World som følger utviklinga i landet. Tsjad er en tidligere fransk koloni som er fattig, men rikt på olje og andre naturressurser.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.