USA betaler lønningene til den kurdiske Peshmerga-militsen i Irak

0
Peshmerga-soldater får opplæring. Foto: Operation Inherent Resolve.

Den kurdiske nyhetskanalen Rudaw.net melder at de kurdiske Peshmerga-soldatene i Irak har ventet i to måneder på lønn fra USA. USA holdt tilbake lønna deres fordi Washington er misfornøyd med at de ikke lager en felles kurdisk hærstyrke. 30.000 Peshmerga er avheninge av lønn fra USA. Men 1. april kunne minister Shorash Ismail melde at amerikanerne kommer til å utbetale lønna likevel. USA betaler 20 millioner dollar hver måned som går til å lønne de kurdiske soldatene.

Siden 2014 har USA gitt økonomisk og militær støtte til Peshmerga-styrkene i tillegg til å trene dem opp. I januar 2021 ga Pentagon militærhjelp til en pris av 12,5 millioner dollar til Pashmerga.

Kurderspørsmålet er et viktig militært og politisk verkstøy for USA både i Irak og Syria. For USA handler det om en nyoppdelinga av Midtøsten, og da er de kurdiske gruppene villige til å føre USAs kriger.

Forrige artikkelLandsomfattende bondeopprør i India fortsetter
Neste artikkelUSA/Nato mot Ryssland-Kina i ett hybridkrig ända till slutet