Den korrupte, ikke-valgte ledelsen av EU

0
Ursula von der Leyen tar over etter Jean-Claude Juncker som president for EU-kommisjonen. Foto: Shutterstock

Av Daniel Ducrocq.

Tysklands tidligere forsvarsministeren Ursula von Leyen gjør seg klar til å tre inn i stillingen som president for EU-kommisjon etter Jean-Claude Juncker.

22 oktober 2019 tok Jean-Claude Juncker farvel med EU-Parlamentet etter fem år i EUs høyeste stilling. Han har en lang politisk karriere som kombinert statsminister og finansminister i Luxemburg, direktør for Verdensbanken, direktør for Det internasjonale pengefondet (IMF), for å nevne noen.

Da Juncker begynte i stillingen som president for EU-kommisjonen i november 2014, ble han konfrontert med avsløringer om Luxemburg som skatteparadis, de såkalte LuxLeaks. Avsløringene, som ble publisert av flere mediehus som The GuardianSüddeutsche Zeitung og Le Monde, tok utgangspunkt i 28.000 sider med hemmelige avtaler inngått fra 2002 til 2010 mellom skattemyndighetene i Luxemburg og over 300 multinasjonale selskap. Landet som Juncker var stats- og finansminister i ble kalt »Caimanøya uten sol». 

Listen over selskap registrert i skatteparadiset Luxemburg (blant dem Apple, Amazon, IKEA, Deutsche Bank) finner du her:

Som stats- og finansminister i Luxemburg har Junker hatt en ledende rolle i selskapenes skatteunndragelser i Europa. Dette ble ingen hindring for å bli president for EU-kommisjonen. Det er relevant å spørre om det er derfor han kom på toppen av EU-apparatet. 

På Steigan.no 18.10.19 kunne en lese om Sylvie Goulard som samtidig som hun var EU-parlamentariker fikk 13.000 euro i månedslønn av den amerikanske tankesmien Berggruen, og om EUs høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk Josep Borell som i fjor ble dømt av en spansk domstol på grunn av innsidehandel med en rekke selskaper.

Ingen bør være i tvil om klassetilhørigheten til ledelsen av EU-apparatet. 

Daniel Ducrocq

Kilder:   

Le Monde A Strasbourg, Jean-Claude Juncker fait ses adieux aux eurodéputés

Le Monde «LuxLeaks» : M. Juncker sommé d’être « un parrain repenti »

Forrige artikkelTulsi Gabbard har rett, og Nancy Pelosi tar feil. Det var det demokratiske partiet i USA som fikk istand barbariet til IS
Neste artikkelVitala siffror om arbetslivet