Hybridkrigen mot Russland

0
Foto: Shutterstock

Ved hjelp av bl.a. Reuters og BBC fører Vesten hybridkrig mot Russland i forsøk på regimeskifte og for å dreie russisk opinion i pro-vestlig retning.

Av Terje Alnes.

Vi har utallige ganger blitt advart mot at Russland driver hybridkrig mot oss, ved å manipulere opinion og skape splittelse i vestlige land. At vestlige stater operer på samme måten, og trolig i langt større omfang, er nærmest fortiet. Det er derfor grunn til å se nærmere på noen avsløringer om den vestlige hybridkrigen mot Russland som nylig er gjort kjent.

Reuters og BBCs hemmelige operasjoner

The Grayzone har i en fersk artikkel omtalt lekkede dokumenter som reiser alvorlig tvil om uavhengigheten til to av verdens største og mest prestisjefylte medieorganisasjoner – Reuters og BBC. Materialet viser at det britiske Foreign and Commonwealth Office (FCO) har sponset de to medieorganisasjonene for å gjennomføre en serie hemmelige programmer med sikte på å fremme regimeskifte i Russland og undergrave regjeringer i Øst-Europa og Sentral-Asia.

Gjennom opplæringsprogrammer for russiske journalister som Reuters styrte, ville det britiske utenriksministeriet skape holdningsendring og fremme en positiv oppfatning av Storbritannia. Lekkasjene viser i detalj hvordan Reuters og BBC etterkom det britiske utenriksdepartementets forespørsel om hjelp til å bedre sin «evne til å svare og fremme vårt budskap over hele Russland», og å «motarbeide den russiske regjeringens fortelling.» Blant målsettingene var også å «svekke den russiske statens innflytelse på sine nærmeste naboer.»

Reuters og BBC fikk kontrakter på flere millioner dollar for å fremme den britiske statens intervensjonistiske mål, og lovet å smøre russiske journalister gjennom FCO-finansierte turer og opplæringsprogrammer, etablere nettverk i og rundt Russland, og fremme pro-NATO-fortellinger i russiskspråklige regioner.

Overfor det britiske utenriksministeriet skrøt Reuters av et globalt nettverk på 15.000 journalister og bloggere, inkludert 400 i Russland. De britiske FCO-prosjektene ble utført i det skjulte og i partnerskap med angivelig uavhengige, høyt profilerte medier på nettet, inkludert Bellingcat, det Pussy Riot-grunnlagte nettmagasinet Mediazona, og Meduza.

Meduza har mottatt økonomisk støtte fra den svenske regjeringen og flere pro-NATO-stiftelser. Bellingcat er også langt ifra uavhengige, men derimot finansiert av «National Endowment for Democracy», en organisasjon opprettet under Ronald Reagan for å støtte regimeskifteoperasjoner over hele verden. Lekkasjene viser at Bellingcats virksomhet inkluderer en britisk FCO-inngripen i Nord-Makedonias valg i 2019 på vegne av pro-NATO-kandidaten. Etter å ha deltatt i den skjulte britiske FCO-finansierte intervensjonen publiserte Bellingcat en artikkel før landets parlamentsvalg i 2020 med tittelen «Russlands innblanding i Nord-Makedonia

Vi kan bare forestille oss reaksjonene i Norge hvis vi fikk bevis for at Russland drev tilsvarende storskala sponsing av vestlige mediebedrifter og «opplæring» av norske eller vestlige journalister, med sikte på å påvirke valg eller til og med å styrte regjeringer.

Vestlige medier i statens tjeneste

De lekkede dokumentene gir videre innsikt i hvordan Storbritannia, via Reuters, forsøkte å motvirke russisk informasjon og påvirke protestene i Hviterussland i 2020. Den hviterussiske TV-stasjonen «Belsat» – som omtaler seg selv som «den første uavhengige fjernsynskanalen i Hviterussland» – er i realiteten et redskap for NATO. Basert i Polen og finansiert av det polske utenriksdepartementet og andre EU-regjeringer, spilte TV-stasjonen en innflytelsesrik rolle i å fremme protestene som brøt ut i mai 2020.

Den britiske regjeringen har også inngått en rekke kontrakter for å forsyne baltiske medier med pro-NATO-stoff. BBC la inn et vellykket bud om å delta i dette skjulte baltiske programmet gjennom sin ideelle organisasjon «BBC Media Action». Ut 2022 vil britiske skattebetalere bli belastet med 8,3 millioner dollar for dette. Målet er å «motvirke Russlands innsats for å så uenighet» og «øke motstandsdyktigheten mot fiendtlige Kreml-meldinger i de baltiske statene.«

«BBC Media Action» foreslo også et eget britisk mediepropagandaprogram i Ukraina, Moldova og Georgia, og å styrke pro-NATO-medier i konfliktområder som Donbas-regionen i Øst-Ukraina, der en stedfortrederkrig mellom det vestlig støttede ukrainske militæret og pro-russiske separatister har rast siden 2014.

Er Reuters og BBC uavhengige?

The Grayzone avslutter: «De siste årene har BBC og Reuters spilt en stadig mer aggressiv rolle i å demonisere regjeringene i landene der London og Washington søker regimeskifte. I mellomtiden har høyprofilerte undersøkende nettsteder som Bellingcat vokst opp tilsynelatende over natten for å bistå denne innsatsen. Med offentliggjøringen av de britiske FCO-dokumentene må det reises spørsmål om disse anerkjente nyhetsorganisasjonene virkelig er de uavhengige og etiske journalistiske enhetene de hevder å være.»

Twitter bør i fortsettelsen utstyre både Reuters og BBC med merkelappen «British state-affiliated media».

Kilde:

Reuters, BBC, and Bellingcat participated in covert UK Foreign Office-funded programs to “weaken Russia,” leaked docs reveal”, thegrayzone.com 20.02.21

Denne artikkelen ble først publisert på Spartakus.

Forrige artikkel«Dette er eksperimentelle vaksiner, og vi vet absolutt ingenting om eventuelle fremtidige bivirkninger»
Neste artikkelMunnbind kan ha uheldige konsekvenser for barn