Ved hjelp av bl.a. Reuters og BBC fører Vesten hybridkrig mot Russland i forsøk på regimeskifte og for å dreie russisk opinion i pro-vestlig retning.
Av Terje Alnes.
Vi har utallige ganger blitt advart mot at Russland driver hybridkrig mot oss, ved å manipulere opinion og skape splittelse i vestlige land. At vestlige stater operer på samme måten, og trolig i langt større omfang, er nærmest fortiet. Det er derfor grunn til å se nærmere på noen avsløringer om den vestlige hybridkrigen mot Russland som nylig er gjort kjent.
Reuters og BBCs hemmelige operasjoner
The Grayzone har i en fersk artikkel omtalt lekkede dokumenter som reiser alvorlig tvil om uavhengigheten til to av verdens største og mest prestisjefylte medieorganisasjoner – Reuters og BBC. Materialet viser at det britiske Foreign and Commonwealth Office (FCO) har sponset de to medieorganisasjonene for å gjennomføre en serie hemmelige programmer med sikte på å fremme regimeskifte i Russland og undergrave regjeringer i Øst-Europa og Sentral-Asia.
Gjennom opplæringsprogrammer for russiske journalister som Reuters styrte, ville det britiske utenriksministeriet skape holdningsendring og fremme en positiv oppfatning av Storbritannia. Lekkasjene viser i detalj hvordan Reuters og BBC etterkom det britiske utenriksdepartementets forespørsel om hjelp til å bedre sin «evne til å svare og fremme vårt budskap over hele Russland», og å «motarbeide den russiske regjeringens fortelling.» Blant målsettingene var også å «svekke den russiske statens innflytelse på sine nærmeste naboer.»
Reuters og BBC fikk kontrakter på flere millioner dollar for å fremme den britiske statens intervensjonistiske mål, og lovet å smøre russiske journalister gjennom FCO-finansierte turer og opplæringsprogrammer, etablere nettverk i og rundt Russland, og fremme pro-NATO-fortellinger i russiskspråklige regioner.
Overfor det britiske utenriksministeriet skrøt Reuters av et globalt nettverk på 15.000 journalister og bloggere, inkludert 400 i Russland. De britiske FCO-prosjektene ble utført i det skjulte og i partnerskap med angivelig uavhengige, høyt profilerte medier på nettet, inkludert Bellingcat, det Pussy Riot-grunnlagte nettmagasinet Mediazona, og Meduza.
Meduza har mottatt økonomisk støtte fra den svenske regjeringen og flere pro-NATO-stiftelser. Bellingcat er også langt ifra uavhengige, men derimot finansiert av «National Endowment for Democracy», en organisasjon opprettet under Ronald Reagan for å støtte regimeskifteoperasjoner over hele verden. Lekkasjene viser at Bellingcats virksomhet inkluderer en britisk FCO-inngripen i Nord-Makedonias valg i 2019 på vegne av pro-NATO-kandidaten. Etter å ha deltatt i den skjulte britiske FCO-finansierte intervensjonen publiserte Bellingcat en artikkel før landets parlamentsvalg i 2020 med tittelen «Russlands innblanding i Nord-Makedonia.»
Vi kan bare forestille oss reaksjonene i Norge hvis vi fikk bevis for at Russland drev tilsvarende storskala sponsing av vestlige mediebedrifter og «opplæring» av norske eller vestlige journalister, med sikte på å påvirke valg eller til og med å styrte regjeringer.
Vestlige medier i statens tjeneste
De lekkede dokumentene gir videre innsikt i hvordan Storbritannia, via Reuters, forsøkte å motvirke russisk informasjon og påvirke protestene i Hviterussland i 2020. Den hviterussiske TV-stasjonen «Belsat» – som omtaler seg selv som «den første uavhengige fjernsynskanalen i Hviterussland» – er i realiteten et redskap for NATO. Basert i Polen og finansiert av det polske utenriksdepartementet og andre EU-regjeringer, spilte TV-stasjonen en innflytelsesrik rolle i å fremme protestene som brøt ut i mai 2020.
Den britiske regjeringen har også inngått en rekke kontrakter for å forsyne baltiske medier med pro-NATO-stoff. BBC la inn et vellykket bud om å delta i dette skjulte baltiske programmet gjennom sin ideelle organisasjon «BBC Media Action». Ut 2022 vil britiske skattebetalere bli belastet med 8,3 millioner dollar for dette. Målet er å «motvirke Russlands innsats for å så uenighet» og «øke motstandsdyktigheten mot fiendtlige Kreml-meldinger i de baltiske statene.«
«BBC Media Action» foreslo også et eget britisk mediepropagandaprogram i Ukraina, Moldova og Georgia, og å styrke pro-NATO-medier i konfliktområder som Donbas-regionen i Øst-Ukraina, der en stedfortrederkrig mellom det vestlig støttede ukrainske militæret og pro-russiske separatister har rast siden 2014.
Er Reuters og BBC uavhengige?
The Grayzone avslutter: «De siste årene har BBC og Reuters spilt en stadig mer aggressiv rolle i å demonisere regjeringene i landene der London og Washington søker regimeskifte. I mellomtiden har høyprofilerte undersøkende nettsteder som Bellingcat vokst opp tilsynelatende over natten for å bistå denne innsatsen. Med offentliggjøringen av de britiske FCO-dokumentene må det reises spørsmål om disse anerkjente nyhetsorganisasjonene virkelig er de uavhengige og etiske journalistiske enhetene de hevder å være.»
Twitter bør i fortsettelsen utstyre både Reuters og BBC med merkelappen «British state-affiliated media».
Kilde:
“Reuters, BBC, and Bellingcat participated in covert UK Foreign Office-funded programs to “weaken Russia,” leaked docs reveal”, thegrayzone.com 20.02.21
Denne artikkelen ble først publisert på Spartakus.