Høyre og Venstre fossror

0
Kunnskapsminister Guri Melby og statsminister Erna Solberg presenterer den nye reformen for videregående. Familieminister Kjell Ingolf Robstad gjemmer seg litt beklemt i bakgrunnen. foto: regjeringen.no

Av Øyvind Andresen.

Høyre og Venstre har i helga møtt en storm når de vil fjerne nesten alle fellesfagene i videregående skole.  Kunnskapsminister Guri Melby avslørte  tankegangen bak den såkalte Fullføringsreformen i  svaret hun ga da VG spurte : «Hva med fag som historie, religion, samfunnsfag, naturfag og geografi?».  Melby: «Dette er eksempler på mindre fag som vi vurderer som nyttige hver for seg, men vi vil heller prioritere fag som er nyttige for alle å ha med seg. I det vi kaller et tilpasset, mer fremtidsrettet fag løfter vi frem demokrati-aspektet som et fag alle vil ha nytte av å få med seg. Vi bør ta mer hensyn til hva elevene selv prioriterer.»

Les også: Rasering av fellesfagene i videregående

Hun beklager ikke innholdet i det hun sa, men bare at hun formulerte seg klønete. Men dette står svart på hvitt i den Stortingsmeldinga som hele Regjeringa har stilt seg bak:

 «Som utgangspunkt mener regjeringen at alle elever skal ha en variant av matematikk, engelsk, norsk og et nytt fag som ivaretar andre sentrale sider ved formålet til opplæringen, som uttrykt i formålsparagrafen.» (….) «Fag som i dag er fellesfag, med relativt lavt timetall vil da ikke være fellesfag, men vil kunne bli sentrale programfag, med flere timer og mer rom for fordypning.» (pkt 5.2.1)

Dette siste dreier seg altså om fagene historie, religion, samfunnsfag, naturfag, geografi, kroppsøving og fremmedspråk som i dag er obligatoriske og skal omdannes til programfag som elevene står fritt til å velge. Eller velge bort.

Alt skal kjøres i gjennom i et vanvittig tempo. Her er det ikke snakk om eller  lagt vekt på  «demokrati- aspektet» fra Melbys side.

VG skriver i samme artikkel:

«Hennes [altså Melbys] mål er at den nye videregående-reformen blir vedtatt av Stortinget i vårsesjonen i år, at den kommer inn på statsbudsjettet for neste år, og dermed kan tre i kraft fra skolestart høsten 2022.»

«Kunnskapspartiet» Høyre og «skolepartiet» Venstre står avkledd tilbake. Og hva med KrF som også vil fjerne religion som obligatorisk fag?

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

Forrige artikkelDen selektive støtten til syriske skolebarn
Neste artikkelMoralisten Biden er i gang: Skjerper konfliktene