Brasils høyesterett opphever dommen mot Lula

0
Brasils tidligere president Lula. Skjermdump fra intervjuet.

Høyesterettsdommer Edson Fachin i Brasil opphevet dommen mot tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva, eller Lula som han kalles, 8. mars 2021. Det gjør at det er mulig for Lula å stille opp som presidentkandidat neste år.

Lula bledømt i en ytterst tvilsom rettssak i 2018. Han slapp ut fra fengselet i november 2019, men dommen hindret ham i å utøve sine politiske rettigheter. Med opphevelsen av dommen kan han imidlertid delta for fullt i det politiske livet igjen.

Han ble fengslet i april 2018 etter en dom for korrupsjon og hvitvasking av penger, men venstreopposisjonen i Brasil har hele tida sagt at han ble dømt for å hindre ham i å stille til valg mot Jair Bolsonaro. Selv ikke dommeren som dømte ham kunne vise til noen konkrete bevis for Lulas eventuelle skyld.

Slik bante den liberale eliten i Brasil veien for høyreekstremisten Bolsonaro

På det tidspunktet var Lula den absolutt mest populære kandidaten til å bli president i Brasil. Selv etter at han ble fengslet hadde han en støtte i meningsmålingene på 37,3% mot Bolsonaros 18,3%.

Bolsonaros nyliberalisme er så ekstrem at sjøl The Economist kaller den en «perversjon». Han har markert seg med uttalelser av typen «diktaturet i Brasil burde ha henrettet minst 30.000 folk» (1999), og uttalelser om at politiske motstandere «burde bli skutt».

Fengselsoppholdet hadde på ingen måte knekt Lula. Det første han gjorde etter frigivelsen var å mane til kamp mot det høyreekstreme Bolsonaro-regimet.

«De fengslet ikke en mann. De prøvde å drepe en idé. Brasil fikk ingen forbedring. Brasil ble verre. Folk går sultne. Folk er uten jobb. De har ikke formelle jobber. De jobber for Uber – de leverer pizza som sykkelbud.»

Forrige artikkelInternasjonal massemønstring mot lockdown 20. mars
Neste artikkelStorbritannia: mange dødsfall og skader med Pfizer og AstraZeneca