150 år siden Rosa Luxemburg ble født

0
Rosa Luxemburg taler på et møte i Stuttgart i 1907. Wikipedia.

For 150 år siden, den 5. mars 1871, ble Rosa Luxemburg født i den lille polske byen Zamość. Luxemburg kombinerte personlig mot, kampånd og prinsippfasthet, med et framragende intellekt og ekstraordinære teoretiske og retoriske evner. Hun var høyt utdannet, snakket tysk, polsk, russisk og fransk flytende, og behersket ytterligere språk. Hun hadde en sterk lidenskap og en uvanlig fascinerende personlighet, som trollbandt både arbeidere og intellektuelle.

For henne var kvinners frigjøring uadskillelig fra arbeiderklassens frigjøring fra kapitalistisk utbytting og undertrykking.

Luxemburg hadde klare meningsforskjeller med Lenin, men de var enige om de sentrale spørsmålene i kampen mot kapitalismen og reformismen. De hadde for eksempel en uenighet om det nasjonale spørsmålet der Luxemburg og Lenin sto på hver sin side når det gjaldt vurderinga av Norges løsrivelse fra Sverige i 1905, der sistnevnte som positivt på den. Kjent er også Luxemburgs kritikk av bolsjevikenes partimodell.

I november 1918 brøt det også ut revolusjon i Tyskland. Midt under de revolusjonære kampene dannet Spartakusbund i årsskiftet 1918/1919 i Berlin Det tyske kommunistpartiet (KPD). Rosa Luxemburg skrev partiprogrammet og la det fram for delegatene. Den 15. januar 1919 ble Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht, med uttrykkelig godkjennelse fra Reichswehr-minister Gustav Noske (SPD), brutalt myrdet. Forbrytelsen ble utført av Freikorps-soldater fra Garde-Kavallerie-Schützen-Division.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.