Uavhengighetspartiene vant valget i Catalonia

0

For tredje gang på rad vant den katalanske uavhengighetsbevegelsen det katalanske valget med absolutt flertall. Den vant med 74 seter, mer enn de 68 som sikrer flertallet (ved forrige valg vant den med 70). Denne gangen også med 51,22% av stemmene, noe som altså gjør det til flertall blant velgerne. Valget skulle egentlig komme neste år, men det ble framskyndet fordi de spanske domstolene styrtet den katalanske presidenten Joaquim Torra etter at han ble beordret til å ta ned et banner som kritiserte fengslingen til katalanske politikere. Presidenten nektet, med henvisning til ytringsfriheten, og det spanske rettsvesenet mente at forakten var tilstrekkelig til å fjerne presidenten for parlamentet i Catalonia og utløse nyvalg.

Videre, etter å ha konsultert eksperter om pandemien, bestemte den midlertidige katalanske lederen å utsette valget i fem måneder til den «tredje bølgen» av Covid-19 hadde avtatt. Men igjen blandet det spanske rettsvesenet seg inn og fastsatte valgdagen til 14. februar.

På bakgrunn av dette, og til tross for at hele statsapparatet og den spanske pressa var imot dem, har uavhengighetsbevegelsen vunnet igjen, og har gjort det gjennom å oppnå et større absolutt flertall enn noensinne og med over 51% av stemmene.

Forrige artikkelTysk opprustning setter ny rekord
Neste artikkelTexas: Nedfrosne vindturbiner fører til rullerende blackout
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).