Tysk opprustning setter ny rekord

6
Tysk panser under NATO-øvelse. Shutterstock

Tyske militærutgifter vil igjen sette ny rekord. Ifølge nyhetsbyrået Deutsche Presse-Agentur (DPA) har den tyske regjeringa orientert NATO at landet skal bruke 53,03 milliarder euro i 2021 (545,41 milliarder kroner). De faktiske militærutgiftene er dermed langt høyere enn det offisielle forsvarsbudsjettet på 46,93 milliarder euro (NOK 482,68 milliarder) som ble vedtatt i desember.

Det betyr at Tyskland er inne i en massiv opptrapping av militærutgiftene. I 2014 utgjorde forsvarsbudsjettet 32,4 milliarder euro. Det betyr at årets tyske militærutgifter vil ligge 65 prosent over utgiftene i 2014. Samtidig har forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) og den øverste generalinspektør Eberhard Zorn publisert det som kalles Gedanken zur Bundeswehr der Zukunft – Tanker om framtida til Bundeswehr. Dokumentet er ikke konkret når det gjelder tall, men desto mer ambisiøst når det gjelder å erklære Tysklands vilje til å ta en førende rolle i den militære opprustninga i Europa. Tyskland skal også forberede seg på å rykke ut til Baltikum, Balkan, Middelhavet, Østersjøen og Nordsjøen. Ja, med sin industrielle og økonomiske kraft bør Tyskland og dets militære styrker være aktive over hele verden, ifølge notatet.

Avsnittet om «Roller» dreier seg om Tysklands rolle i fremtidige konflikter. «På grunn av sin sentrale beliggenhet,» må Tyskland, som en «første responder», «være på stedet raskere enn noen annen i tilfelle kriser, spesielt ved de ytre grensene av NATO og EU». Dette gjelder «for Østersjøen så vel som for Balkan, for Middelhavet så vel som for Nord- og Østersjøen.»

Tysklands rolle «i sentrum av Europa avgjørende for mobiliteten til allierte styrker». Bundeswehr må derfor «sørge for infrastruktur og logistikk, og levere sitt bidrag til koordinering og beskyttelse, slik at operasjonene kan utføres jevnt over hele allianseområdet».

I tillegg er det «rollen som troppeleverandør for internasjonal krisehåndtering også utenfor Alliansens territorium», dvs. i nykoloniale erobringskriger i Afrika, Midtøsten og Sentral-Asia. «Spesielt for denne oppgaven … er det ofte behov for spesialiserte ‘høyverdige egenskaper’, som rekognosering, i-lufta-påfylling og transport, elektronisk krigføring eller spesialstyrker».

Det er ingen tvil om at Tysland planlegger den mest omfattende opprustninga siden Hitler rustet opp landet på 1930-tallet.

Også innenlands militarisering

Kramp-Karrenbauer og Zorn understreker behovet for at Bundeswehr også forberedes til å påta seg oppgaver innenlands. «Innenlandssikkerhet i fred, så vel som i krise, «inkluderer» en sterk reserve som er tilgjengelig i tilfelle en katastrofe, for å støtte myndighetene i Tyskland, samt en viktig styrkemultiplikator for de andre nevnte rollene.»

Her peker de på at Bundeswehr allerede har spilt en rolle under koronakrisa, og notatet understreker at disse erfaringene må videreføres og utvikles.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det som ikke kommer frem er at det tyske forsvaret har blitt nedskåret til beinet etter Tysklands gjenforening. Det finnes rapporter som viser at i enkelte avdelinger er knapt 20 % av nominell kampstyrke funksjonsdyktige. Infrastrukturen er også bygget ned, og delvis privatisert.

  Det er derfor et stort etterslep av vedlikehold og reparasjoner av materiell inkludert i denne “opprustningen”, som forøvrig fremdeles ligger godt under NATOs beslutning om 2% av BNP.

  Og ikke minst koster det å rydde opp etter Ursula von der Leyen, som var forsvarsminister før hun mirakuløst fikk posisjonen som sjef for EU kommisjonen.

  Hun utmerket seg bl.a. ved skandaløse utgifter til rådgivere ( les lobbyister), og en berømt reparasjon av den tyske marinens skoleskip “Gorch Fock”. Den kostet visstnok mer enn det ville kostet å bygge tre nye seilskuter. Opprinnelig budsjett for dokking var 10,5 millioner Euro, sluttprisen kom på over 135 millioner Euro.

  Et nybygg ville kostet ca. 25 millioner Euro.

 2. Avatar for Lepanto Lepanto says:

  Den tyske opprustingen må ses i samband med USAs svekkede militære evne til erobringskrig som nå knapt nok rekker til å suge ut Syrias oljereserver. Tysklands “forsvar” har lik som Norges ingen berettigelse i noen rasjonell forsvarstranke, kun i å være Big Money, Big Oil og Big Tech sin angrepshund (ref. US General Smedley Butlers “War is a Racket”). Ellers måtte man kunne rasjonalisere både angrepstrusselen og militære investeringer som svar. Det gjør man ikke.

  Det dreier seg ikke som for 80 år siden om nasjonal korporasjon og i Vestens pseudodemokratier foretas militær opprusting kun i globalisert korporativ interesse. Winston Churchill sa senere om den annen verdenskrig at den virkelige årsaken til krigen var at Tyskland hadde utviklet et vekslingssystem som gjorde det umulig for den internasjonale finanseliten å profitere og denne eliten var det som vant krigen. Så hva vil den nå med Tyskland? I denne sammenhengen er det svært lærerikt å forholde seg til ny dokumentasjon om den første verdenskrigens egentlige interessenter og årsaker:

 3. Ser de er redde for alle disse nettstedene som utfordrer deres historiefortelling. I artikkelen under klarer tilogmed forfatteren å stemple det frie ord på nett som «antidemokratisk»
  Noe som blir helt feil da åpne fora er det mest demokratiske som finnes, alle kan bli hørt…
  (Og det skremmer nok vettet av de på toppen av næringskjeden)

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Våpen som ikke kjenner landegrenser, eies av noen få, og opererer utenfor demokratisk kontroll.
  De har også forsterket debatten om regulering og kravet om at «nå må myndighetene gripe inn». Det er lett å slutte seg til. Men finnes verktøyet?

  Som Telenor i Myanmar. Men du kan banne på at nedstengningen er antidemokratisk i DNs øyne.
  Minner igjen om det serbiske ordtaket;
  "Den som vil danse med djevelen må tåle en svingom".
  Den “arabiske våren” kom kjapt i retur til avsenderen.

  Til nå har vi bare sett starten på hvilke politiske bevegelser, ideologiske splittelser, økonomisk manipulasjon, og direkte angrep på kongresser og demokratier som muliggjøres av det digitale våpenet

 5. Snodig artikkel av Vasskjetta. I 2014 erklærte Bundestag åpningen av Weltpolitik. Det betydde større salg av eksklusive våpen verden over som igjen dro med seg våpenekspertise utplassert. Det andre som ikke kommer med i det “tyske” budsjettet er penger for Europafondet,dvs det fransk-tyske prosjektet om et felles våpensystem for Europahæren - som igjen forutsetter fusjoneringer av den europeiske rustningsindustrien. Kongsberg er partner hos Thyssen-krupp.
  Langstidsplanen er at Hæren skal ha 3% av BNP i Tyskland og EU skal ha strategisk Autonomi. Frankrike har 30 000 soldater utenfor landets grenser.
  febril militarisering av EU pågår og Vasskjetta forsøker å nedtone dette. merkelig.

 6. Jeg mener kun at for å vurdere den tyske “opprustning” som artikkelen beskriver, må man også ha et referansepunkt.

  Og Tyskland har bygget ned militær kapasitet over mange tiår siden gjenforeningen. Det betyr at det er stort etterslep og mangel på infrastruktur som kaserner, baser, verksteder, skip, helikoptre etc.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere