Texas: Nedfrosne vindturbiner fører til rullerende blackout

0
Illustrasjon: Shutterstock

Nesten halvparten av den installerte vindkraftproduksjonen i Texas har vært frakoblet på grunn av frosne vindturbiner i Vest-Texas, ifølge nettoperatørene i delstaten. Dette skriver eu.statesman.com.

Vindkraftanlegg over hele staten genererer opptil 25.100 megawatt energi til sammen. Men uvanlig fuktige vinterforhold i Vest-Texas forårsaket av helgens underkjølte regn samt historisk lave temperaturer har iset ned mange av disse vindmøllene.

Fra og med søndag morgen 14. februar 2021 utgjorde disse frosne turbinene 12.000 megawatt installert vindkraftkapasitet i Texas, selv om de vestlige Texas-turbinene vanligvis ikke yter full produksjonskapasitet denne tiden av året.

Denne uventede krisa har ført til at strømleverandørene i Texas har innført rullerende blackout.

Og som det heter på Frank Zappas LP Freak Out!: «And I’m telling you my dear that it can’t happen here!»

Forrige artikkelUavhengighetspartiene vant valget i Catalonia
Neste artikkelStoltenberg agiterer for kraftig opprustning av NATO
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).