Nederlandsk domstol opphever portforbudet, men anke opprettholdt det

1
Politi i Amsterdam mot en demonstrasjon mot portforbudet 31. januar 2021. Shutterstock

Regjeringa i Nederland har vedtatt en nødlov som har lagt grunnlag for vedtaket om portforbud i landet uten at det er gjort i samråd med parlamentet. Nå har en domstol i Haag opphevet portforbudet. Retten kom til at det ikke er en slik nødssituasjon at det gir mulighet til å innføre portforbud. Dette skriver avisa De Telegraaf.

Regjeringa ba domstolen om å utsette domsavsigelsen, men den henstillinga ble avvist. Sjøl om regjeringa anker avgjørelsen vil det ikke ha oppsettende virkning: Portforbudet må oppheves umiddelbart.

Retten tviler også på nytten av portforbudet. I følge uttalelsen må det settes ‘alvorlige spørsmålstegn’ ved forbudet. «Det er også viktig at pandemien allerede har vart i nesten et år, og det er anerkjent at trykket på helsevesenet for øyeblikket er mindre enn det har vært før.»

I følge den foreløpige dommen i Haag utgjør portforbudet en omfattende inngrep i retten til fri bevegelse og privatliv. Dessuten begrenser loven blant annet retten til forsamlings- og demonstrasjonsfrihet.

Anke tatt til følge i siste liten

Regjeringen anket dommen fra distriktsdomstolen i Haag, skriver VG. På fredag skal anken behandles i en høyere rettsinstans. I påvente av ankebehandlingen ba regjeringen om en høring for å opprettholde portforbudet frem til da.

Myndighetene ba om en midlertidig oppheving av dommen, frem til anken er ferdigbehandlet.

Denne gangen fikk myndighetene medhold og portforbudet opprettholdes i til anken er behandlet. Retten mener at myndighetenes argumenter veier tyngre enn tiltaksmotstandernes argumenter.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for JonHanson JonHanson says:

    Bra at Nederland fikk denne dommen… Er helt sykt at de innførte portforbud til å begynne med og det viser hvor korrupte politkerne i hele verden har blitt. Hele korona hysteriet er korrupsjon for makt og penger og handler egentlig om Agenda 2030 og “the great reset”. De sinnsyke korona tiltakene er et ledd i å ødelegge økonomien for folk flest (mens de super rike blir enda rikere) for å bane vei for den kommende facistiske verdens regjeringen som makten bak makten i verden ønsker seg. De har allerede i praksis avskaffet demokratiet og ytringsfriheten i hele den vestlige verden…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere