«To woke, or not to woke?»

0
William Shakespeare – voksfigur i Madame Tussauds museum i Berlin. Her i rollen som Hamlet. Shutterstock

Politisk korrekte lærere i USA vil fjerne Shakespeare fra pensum.

Et økende antall «woke» akademikere i USA nekter å undervise i William Shakespeares tekster, fordi de hevder at han fremmer rasisme, «white supremacy» og intoleranse, skriver Daily Mail. I januarutgaven av School Library Journal spør Amanda MacGregor, som er bibliotekar, bokhandler og journalist om hvorfor lærere fortsatt skulle undervise i Shakespeare, fordi:

‘Shakespeares verk er fulle av problematiske, utdaterte ideer, med rikelig med kvinnehat, rasisme, homofobi, klassisme, antisemittisme og «misogynoir»,’ skrev hun, med det siste ordet henviste hun til et hat mot svarte kvinner.

Hun hevder at Shakespeares verk er ‘full av problematiske, utdaterte ideer, med rikelig med kvinnehat, rasisme, homofobi, klassisme, antisemittisme og kvinnehat’ Amanda MacGregor og skrev at et økende antall lærere ‘kommer til den konklusjon at det er på tide for Shakespeare å bli satt til side for å gi plass til moderne, mangfoldige og inkluderende stemmer.’

Blant dem som har forlatt Shakespeare er Claire Bruncke, som underviste i engelsk ved Ilwaco High School i staten Washington. ‘Jeg spurte rektoren min om det var et krav for hvor mye Shakespeare jeg trengte å dekke,’ sa hun. Hun sa at hun fikk beskjed om at så lenge hun lærte ‘standardene’, spilte det ingen rolle, så hun droppet Shakespeare helt, til fordel for ‘antologier og romaner som ikke vanligvis finnes i kanon,’ sa MacGregor.

Lorena German, National Council of Teachers of English Anti-Racism Committee formann og medstifter av Disrupt Texts forum, som har som mål å foreslå et bredt spekter av litteratur for studier, sa at hun følte at Shakespeare burde forkastes helt.

Noen lærere mente at Shakespeare fint kunne skiftes ut med for eksempel Hunger Games.

Shakespeare var flere ganger inne på at «verden er en scene der alle spiller sine roller,» som han skriver i «As You Like It.» Eller som Antonio sier i The Merchant of Venice: «For meg er verden en scene hvor enhver har fått sin rolle, og min er trist.» Så kanskje Skalden så hva som ville komme.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNederlandsk domstol opphever portforbudet, men anke opprettholdt det
Neste artikkelFNs spesialrapportør fordømmer USAs «ødeleggende» og «illegale» sanksjoner mot Venezuela