Nå rømmer også høyteknologiske bedrifter fra tyske strømpriser

0
"engineer hands in white gloves a Silicon wafers examination before production in a clean room, detail of a silicon wafer reflecting colors , blurred background"

Av Jan Herdal.

Europas, kanskje verdens, høyeste energipriser jager ikke bare tradisjonelle tyske industribedrifter fra landet. Nå rømmer også høyteknologiske bedrifter, skriver Handelsblatt.

Et eksempel er datachip-leverandøren Siltronic som nå forsvinner til Asia. Til avisa oppgir direktør Christoph von Plotho den høye tyske strømprisen som viktig årsak: – I Singapore er prisen under halvparten, sier han.

Kostnadsdriver i Tyskland er framfor alt avgiften som er pålagt strømprisen gjennom loven om fornybar energi (EEG), og som brukes til å finansiere utbyggingen av vind- og solkraft. I tillegg kommer andre strømavgifter.

Mange bedrifter er fritatt for EEG-avgifta, men det gjelder ikke alle. Myndighetene planlegger et støtteprogram for chipindustrien, men von Plotho tror ikke det blir tilstrekkelig. For øvrig må alle husstander uten unntak betale avgifta.

Situasjonen utnyttes av konkurrenten Globalwafers. Den Taiwan-baserte bedriften har sikret seg 57 prosent av aksjene i Siltronic, og har lovet å opprettholde lokalitetene i Tyskland ut 2024.

Samtidig understreker en talsperson for Tysklands største halvlederprodusent, Infineon, overfor Handelsblatt at en sikker strømforsyning også er avgjørende for å beholde produksjon i Tyskland. Stadig større deler væravhengig vind- og solkraft truer stabiliteten i det tyske kraftnettet.

Det grønne nettstedet Clean Energy Wire vedgår at strømprisene til næringslivet er blant de mest omstridte sidene ved Tysklands energiomstilling. Årsaken er først og fremst at mens selve kraftprisen har sunket litt, har skattene og av giftene økt langt mer. Dermed varierer kraftprisen til bedriftene etter i hvor stor grad de er fritatt for EEG-avgifta.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.