– Regjeringa stenger kjøpesentre og skoler i Oslo-regionen, mest omfattende siden mars 2020

0
Illustrasjon: Shutterstock

Lørdag la regjeringa fram nye tiltak for Oslo-regionen etter utbruddet i Nordre Follo. Etter det NTB erfarer får kun essensielle butikker holde åpent. NTB skriver videre:

Det legges fram flere konkrete tiltak for nabokommunene til Nordre Follo, som grenser til blant annet Oslo. Etter det NTB har grunn til å tro har tiltakene som ble innført i Nordre Follo fredag ligget til grunn for tiltakene nabokommunene får.

Et tiltak fra Nordre Follo som etter det NTB forstår vil gjelde også i resten av Oslo-regionen, er at alle butikker unntatt matbutikker, apotek og bensinstasjoner blir stengt.

I Nordre Follo er skoler og barnehager også stengt. Det er imidlertid ikke sikkert det blir tilfellet i nabokommunene.

Klokken 12 fredag holdt Nordre Follo kommune pressekonferanse der de varslet de hittil strengeste koronarestriksjonene Norge har sett. For første gang i norgeshistorien førte et virus til at kjøpesentrene måtte stenge.

I tillegg stengte kommunen både skoler og barnehager.

En varsling fra Folkehelseinstituttet torsdag kveld om at det var påvist mutert virus i et utbrudd på sykehjemmet Langhus bo- og servicesenter, gjorde at politikerne måtte kaste om på planene.

Dette er de nye tiltakene for de ti kommunene. Tiltakene vil i første omgang gjelde til og med 31. januar:

Barnehager, skoler, universiteter, høyskoler og fagskoler

 • Skoler og barnehager: Det oppjusteres til rødt nivå i barnehage, barneskole og ungdomstrinn i tråd med den nasjonale trafikklysmodellen. Kommunal smittevernmyndighet kan beslutte å stenge skolene og barnehagene dersom det er nødvendig for å forberede rødt nivå eller dersom smittesituasjonen tilsier det.
 • Videregående skole: Det skal innføres digital undervisning på videregående skole i uke 4, og det skal forberedes overgang til rødt nivå i videregående skole fra uke 5. Videregående skoler som allerede er på rødt nivå, skal også ha heldigital undervisning i uke 4, og forberede seg på å gå tilbake på rødt nivå i uke 5.
 • Universiteter, høyskoler og fagskoler: Det skal innføres digital undervisning for alle. All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale.
 • Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter.

Regler

 • Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.
 • Påbud om hjemmekontor for alle som kan. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte.
 • Butikker stenges. Det gjøres unntak for matbutikker, apotek og bensinstasjoner. Vinmonopolet stenges også, og vil ikke holde åpent i perioden 23.01 – 31.01.
 • Skjenkestopp.
 • Stans i breddeidrett for barn og voksne.
 • Stans i andre fritidsaktiviteter (kor, korps, teater o.l.)
 • Følgende virksomheter og steder skal holde stengt:
  • Serveringssteder, men det er tillatt med take away
  • Treningssentre
  • Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende
  • Tros- og livsynsshus, med unntak ved begravelser og bisettelser
  • Biblioteker
  • Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter
  • Museer
  • Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
  • Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs.

Går mot strengere tiltak i flere kommuner nær Oslo

NRK melder at nabokommunene til Oslo vil iverksette strengere tiltak.

På et møte mellom Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og kommunene i Oslo og Viken ble spørsmålet om strengere tiltak diskutert.

– Det kommer trolig nye tiltak for Bærum, Asker, Drammen og Lillestrøm i løpet av helgen. Det er vi lovet, sier ordfører i Bærum Lisbeth Hammer Krog.

Stenger ned selv om smittetallene er lave

I Oslo er det registrert 81 nye koronasmittede personer det siste døgnet, viser Oslo kommunes koronastatistikk. Tallene er på vei ned, men byrådsleder Raymond Johansen mener uansett det er riktig å stenge ned kommunen.

– Vi har et mutert virus i nabokommunen, med ukjent smittekilde. Muligheten for at viruset befinner seg i Oslo er stor, sier Johansen.

Kommentar: Slik styres Norge nå

Enda en gang spres det panikk og enda en gang iverksettes det «strenge tiltak», men noen edruelig analyse av hva situasjonen faktisk er eller om de såkalte «tiltakene» har noen som helst effekt, foreligger ikke. Konsekvensanalyser finnes heller ikke. Folk og medier er nå så dressert i at landet styres, ikke gjennom folkevalgte organer, men via pressekonferanser der det ustedes stadig nye dekreter. Det er for eksempel ikke redegjort for hvordan stengning av skoler og barnehager skal ha noen som helst betydning etter at det er funnet et virus på et sjukehjem. Den måten regjering og kommunale myndigheter nå herjer med barn og ungdom på er brudd på barnekonvensjonen og alle lover om barns rettigheter.

Hvert eneste år har det kommet bølger av virus til Norge, og noen år med større antall innlagte og døde enn denne gangen. Men dette er første gang i norgeshistorien at landet styres på denne hysteriske måten.

Regjeringa holdt pressekonferanse lørdag 23. januar, og la fram de mest drastiske stengningtiltaka siden mars 2020 for Oslo og kommunene rundt hovedstaden.

Den store illusjonen: «Når dette går over»

I snart ett år er Norge styrt av unntakslover. Grunnloven og en serie med andre lover og menneskerettigheter er satt til side. I fjor het det «bli med på dugnaden» og «ta en for laget», etter hvert har tonen vært: «vent til dette er over», «så snart vaksinen kommer», «etter jul», «til våren» og så videre.

Beklager å måtte si det, men dette er illusjoner. Det koronadiktaturet vi nå opplever vil ikke ta slutt så lenge vi godtar det. Normalen kommer ikke tilbake. Rettighetene våre kommer ikke tilbake. Hvis vi ikke tar dem tilbake.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.