RAND Corps stridsplan mot Russland er offentlig

13
Fra omslaget til rapporten fra RAND Corporation

Vesten fører en hybridkrig mot Russland, og den følger en stridsplan som ble lagt fram i USAs militære «tenketank» RAND Corporation i rapporten Extending Russia – Competing from Advantageous Ground som ble publisert i 2019. Hele rapporten kan lastes ned her. RAND legger ikke akkurat fingene i mellom.

Kapittel fire sier det i klartekst allerede i overskriftene. Se bare her:

Geopolitical Measures 
1: Provide Lethal Aid to Ukraine 
2: Increase Support to the Syrian Rebels
3: Promote Regime Change in Belarus
4: Exploit Tensions in the South Caucasus
5: Reduce Russian Influence in Central Asia
6: Challenge Russian Presence in Moldova

Dette ble altså skrevet i 2019 og som leserne vet lenge før både «opprøret» i Hviterussland og krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia. Så planene fantes allerede da. La oss gjennomgå noen av punktene:

Tiltak 1: Gi dødelig hjelp til Ukraina.

Det vil ikke være fred her. Den enkleste veien til fred er at Ukraina bare slutter å bombe utbryterrepublikkene Lugansk og Donetsk. Men for USA eksisterer de ikke, og man kan ikke slutte fred med folk som ikke eksisterer. Men du kan fortsette å drepe dem.

Tiltak 2: Øk støtten til de syriske opprørerne

Det pågår akkurat nå. Det bygges enda en amerikansk base i Syria. Og til tross for Trumps uttrykte ønske om å komme seg ut, er hans andre tweet «We keep the oil» sannheten, og oljen som blir piratprodusert under amerikansk vakthold går til Syrias fiender.

Tiltak 3: Fremme regimeskifte i Hviterussland.

Vestens kjæledegge er Svetlana Tikhanovskaya. Nylig holdt utenriksministrene i Canada, Estland, Latvia og Litauen et møte der de forsikret om sin støtte til Tikhanovskaya og opposisjonen. Hun talte allerede til FNs sikkerhetsråd i august, på invitasjon fra Estland.

Tiltak 4: Utnytt spenninger i Sør-Kaukasus

RAND Corp skriver:

USA kunne strekke Russland i Kaukasus på to måter. For det første kunne USA presse på for et nærmere forhold til NATO med Georgia og Aserbajdsjan, noe som sannsynligvis vil føre til at Russland styrker sin militære tilstedeværelse i Sør-Ossetia, Abkhazia, Armenia og Sør-Russland. Alternativt kan USA prøve å få Armenia til å bryte med Russland. Selv om de er en mangeårig russisk partner, har Armenia også utviklet bånd med Vesten: Det avgir soldater til NATO-ledede operasjoner i Afghanistan og er medlem av NATOs Partnerskap for fred, og det ble også nylig enige om å styrke sine politiske bånd med EU USA kan prøve å oppmuntre Armenia til å bevege seg fullt ut inn i NATOs sfære.

Den brutale krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia bidrar i høyeste grad til å skape problemer for Russland på sørflanken.

Hindre petroleumseksport og stoppe Nord Stream 2

Kapittel tre i RANDs dokument er heller ikke vanskelig å tyde:

Measure 1: Hinder Petroleum Exports
Measure 2: Reduce Natural Gas Exports and Hinder Pipeline Expansions

Dette pågår nå, og det er, som vi ser hos RAND, en del av hybridkrigen mot Russland. Presset på EU og Tyskland for å blokkere Nordstream II er velkjent for våre lesere og trenger ingen ytterligere forklaring. Den nylige Navalnyj-farsen er bare enda et verktøy i verktøykassa.

RAND oppsummerer

Sluttkapittelet i RANDs rapport begynner slik:

Implikasjoner og anbefalinger for hæren

Til slutt bør oppgaven med å «strekke» Russland ikke først og fremst falle inn under den amerikanske hæren eller til og med de amerikanske væpnede styrkene. Faktisk faller de mest lovende måtene å strekke Russland på – med størst nytte, lavest risiko og størst sannsynlighet for suksess – sannsynligvis innen det økonomiske og informasjonsmessige området i det militære området.

I klartekst betyr det at sanksjonene, mediepropagandaen, utenriksminister Søreides uttalelser osv. er en del av denne hybridkrigen, og at RAND ser på disse metodene som de mest fordelaktige akkurat nå. Man behøver ikke ta våre ord for dette – les rapporten, alt står der, og mere til.

Denne artikkelen ble først publisert 20. oktober 2020.


Bli med på dugnaden du også, klikk på bildet og bidra til kritisk og uavhengig journalistikk
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Veldig fint av Pål å gå gjennom dette offentlige dokumentet. I sin tankeretning avviker det ikke for hva Brookings og andre militære blogger skriver. USA forbereder seg på globale kriger mot Russland-Iran-Kina. Naturligvis i Natos navn med Jens Stoltenberg som sentral hærfører for Operasjon Barbarossa nr.2.
  Nå kunne jo Pål foretatt det eksperiment å sende denne artikkelen til Klassekampen. En skal aldri si aldri,men de har gravd seg så dypt ned i natoisme at det ville være oppsiktsvekkende om den kom på trykk.
  Atlantic Council er et sentralt strategiforum for den kommende krigen - med alliansebygging som pågår nå. Her har Klassekampen skaffet seg en ny ledende spaltist,Hellestveit,som er “fellow” derfra og som vet hva man skal mene om norske soldater i MidtØsten.

 2. Avatar for Mari Mari says:

  Det er så lenge siden at jeg leste og støttet KK at jeg ikke føler noen trang til å vie dem mere tid for jeg ga dem opp da jeg la merke til at de forsvarer alt jeg betegner som galskap.
  Jeg brukte, inntil nylig, å lese NRK også for å holde øyene med løgnene. Siden de nå driver korona propaganda holder jeg meg borte fra dem for ikke å bli smittet av propagandaviruset. Det er bare så mye løgn et hodet kan fordøye før man risikerer å bli overrumplet av sinne og jeg har kommet til nettopp det punktet hvor jeg håper at noen tullinger vil rasere media tårnene.

 3. Avatar for INK INK says:

  Du er nok blitt livsvarig immun mot det viruset der … :grin:

 4. Avatar for Mari Mari says:

  Joda, men ikke mot sinne :wink:

 5. Avatar for Mari Mari says:

  Jeg er beskytter typen og absolutt tilhenger av pasifisme. Når det er sagt, jeg ville ikke løftet en finger for å beskytte Solberg og co. eller Clintons eller Gates, Kongehuset her eller der.
  Vi storhandler ris, pasta, tomatsaus etc. for nabolaget. Familie, venner og naboer (likt eller mislikt) er vårt nærmiljø og felles ansvar. Så vi gjør det vi kan for å beskytte dem.
  Men den plakaten din er fornøyelig, så den tar jeg vare på :kissing_heart: :hugs:
  Et smil om dagen gjør godt om dagen :blush: og det er du fantastisk flink til å dele ut.

 6. Avatar for INK INK says:

  Du gjør nok langt mer for andre mennesker enn de aller fleste, Mari! :+1: :hugs:
  Og du får får meg ofte til å smile også!

  De maktfolka du nevner trenger overhodet ikke beskyttelse annet enn kanskje mot seg selv.

 7. Avatar for Mari Mari says:

  Tusen takk for snille ord men i det store bildet er det kun en halv dråpe i havet. Derimot elsker jeg tanken på å få folk til å smile. Karen min og jeg ler hver dag og for ikke så lenge siden lagde han en FB som vi nå deler der jeg prøver å få venner til å smile i disse triste tider ved å fortelle om hverdagene våre. Selvironi er morsom. :hugs: :crazy_face:

 8. Avatar for Enebak Enebak says:

  Nå er jaggu vindkraft også en uttalt del av amerikanernes plan for å knuse Russland.
  Å angripe russernes energieksport blir i rapporten pekt på som det tiltaket i rapporten som har minst kostnad og risiko.
  Å oppmuntre andre land til å øke produksjonen av fornybar energi, er en del av strategien.

  (Googleoversatt sitat fra rapporten)

  De mest lovende tiltakene for å stresse Russland er innenfor energiproduksjon og internasjonalt press

  Å fortsette å utvide amerikansk energiproduksjon i alle former, inkludert fornybar energi, og oppmuntre andre land til å gjøre det samme ville maksimere presset på Russlands eksportinntekt og dermed på dets nasjonale og forsvarsbudsjetter. Bare blant de mange tiltakene som er sett på i denne rapporten, kommer dette med minst mulig kostnad eller risiko.

  Sanksjoner kan også begrense Russlands økonomiske potensial. For å være effektive, må disse imidlertid være multilaterale og involvere (i det minste) EU, som er Russlands største kunde og største kilde til teknologi og kapital, større i alle disse henseender enn USA.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere