Mike Pompeo erklærer «ett Kina»-politikken død og begravet

0
Mike Pompeo. Skjermdump fra hans konto på Twitter

USAs utenriksminister Mike Pompeo kastet en bombe inn i internasjonal politikk 9. januar 2021 da han erklærte at USAs «sjølpålagte restriksjoner» for handel og samkvem med Taiwan er annulert. Pompeo sa:

Taiwan er et levende demokrati og pålitelig partner for USA, og likevel har utenriksdepartementet i flere tiår opprettet komplekse interne restriksjoner for å regulere våre diplomater, offentlige funksjonærer og andre offisielle personer deres samhandling med sine taiwanske kolleger.

De amerikanske myndighetene vedtok disse restriksjonene ensidig, i et forsøk på å blidgjøre det kommunistiske regimet i Beijing. Ikke nå mer. I dag kunngjør jeg at jeg opphever alle disse sjølpålagte begrensningene. Alle våre utøvende myndigheter bør anse alle “kontaktretningslinjer” angående forholdet til Taiwan som tidligere er sendt ut av utenriksdepartementet under fullmakter som er delegert til utenriksministeren, som ugyldige.

Begraver «ett-Kina»-politikken

Det Pompeo ikke sa er at dette betyr at han og Trump-administrasjonen slår istykker Shanghai-kommunikéet, som ble undertegnet i 1972 da president Richard Nixon møtte Mao Zedong i 1972.

Det er ikke bare Kina som har hatt fordeler av denne politikken. Den har også vært svært fordelaktig for USA. Det viktigste er at denne politikken etter hvert åpnet Kina for de store amerikanske korporasjonene og gjorde det mulig for dem å tjene enorme formuer på bruk av billig kinesisk arbeidskraft. Det er vanskelig å tenke seg hvor USAs databedrifter, mobilprodusenter og bilprodusenter hadde vært i dag om de ikke hadde kunnet utnytte det kinesiske arbeidsmarkedet slik de har gjort. Shanghai-kommunikéet har også gjort at Kina både har kjøpt flere USA-obligasjoner enn noe annet land – les: har lånt USA ca. 1000 milliarder dollar – og har bevisst ligget lavt i en rekke internasjonale spørsmål for ikke å provosere USA.

Nå river Pompeo i prinsippet bort grunnlaget for alt dette. Det vil føre til mottiltak fra Kinas side, tiltak som USA vil ha problemer med. Det vil si: vi får jo se hva Joe Biden gjør med dette. Han har i hvert fall fått ei varm potet i hendene.

Det er foreløpig ikke kommet noen kommentar fra Kina.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.