– Jeg synes de bygger på det som etter min oppfatning er ganske løse antakelser, sier en ekspert til TV 2. Kanalen skriver:
Utbruddet av den engelske mutasjonen av koronaviruset i Nordre Follo kommune, som ble oppdaget i forrige uke, har ført til en massiv og omfattende nedstenging av samfunnet på Østlandet.
I totalt 25 kommuner er det innført tiltak. De aller strengeste tiltakene rammer utbruddskommunen Nordre Follo og ni nabokommuner, men det er også innført tiltak i 15 «randsonekommuner».
Flere eksperter og forskere TV 2 har snakket med stusser på aspekter ved nedstengingen
– Ganske løse antagelser
Blant dem er Eivind Hovig, som leder Senter for Bioinformatikk ved Universitetet i Oslo (UiO). Han mener den kunnskapen man trenger for å fatte så drastiske beslutninger man har gjort i denne situasjonen, er fraværende.
– Jeg synes det er ganske dramatiske tiltak. Jeg synes de bygger på det som etter min oppfatning er ganske løse antakelser, sier Hovig.
Han mener helsemyndighetene ikke gir tydelig nok uttrykk for hvorfor det er behov for tiltakene, og at én av rutinene han mener er viktigst å ha i slike situasjoner bare nylig har kommet på plass:
– Det finnes ingen god oversikt over hvilke virusstammer som befinner seg i Norge, og det er knapt gjort noe sekvensering så lenge viruset har vært i landet. Det er først helt nylig at dette trappes opp, sier han.
Førsteamanuensis Mette Kalager ved Universitetet i Oslo (UiO) mener det nå er blitt for lett å gjennomføre strenge smittevernstiltak med hensikt å bekjempe viruset, uten at man tenker på hvilke konsekvenser dette får for folks liv.
– Det virker som at alt vi tenker på nå er Covid, uten at vi stiller nok spørsmål ved om disse tiltakene er riktige. Skal vi tåle at dette forårsaker høy arbeidsledighet, og at barn ikke kan gå på skole? spør hun.