Innførte strenge tiltak på Østlandet – eksperter mener grunnlaget er tynt

23
Professor Eivind Hovig, som leder Senter for Bioinformatikk ved Universitetet i Oslo (UiO). Skjermdump fra video

– Jeg synes de bygger på det som etter min oppfatning er ganske løse antakelser, sier en ekspert til TV 2. Kanalen skriver:

Utbruddet av den engelske mutasjonen av koronaviruset i Nordre Follo kommune, som ble oppdaget i forrige uke, har ført til en massiv og omfattende nedstenging av samfunnet på Østlandet.

I totalt 25 kommuner er det innført tiltak. De aller strengeste tiltakene rammer utbruddskommunen Nordre Follo og ni nabokommuner, men det er også innført tiltak i 15 «randsonekommuner».

Flere eksperter og forskere TV 2 har snakket med stusser på aspekter ved nedstengingen

– Ganske løse antagelser

Blant dem er Eivind Hovig, som leder Senter for Bioinformatikk ved Universitetet i Oslo (UiO). Han mener den kunnskapen man trenger for å fatte så drastiske beslutninger man har gjort i denne situasjonen, er fraværende.

– Jeg synes det er ganske dramatiske tiltak. Jeg synes de bygger på det som etter min oppfatning er ganske løse antakelser, sier Hovig.

Han mener helsemyndighetene ikke gir tydelig nok uttrykk for hvorfor det er behov for tiltakene, og at én av rutinene han mener er viktigst å ha i slike situasjoner bare nylig har kommet på plass:

– Det finnes ingen god oversikt over hvilke virusstammer som befinner seg i Norge, og det er knapt gjort noe sekvensering så lenge viruset har vært i landet. Det er først helt nylig at dette trappes opp, sier han.

Førsteamanuensis Mette Kalager ved Universitetet i Oslo (UiO) mener det nå er blitt for lett å gjennomføre strenge smittevernstiltak med hensikt å bekjempe viruset, uten at man tenker på hvilke konsekvenser dette får for folks liv.

– Det virker som at alt vi tenker på nå er Covid, uten at vi stiller nok spørsmål ved om disse tiltakene er riktige. Skal vi tåle at dette forårsaker høy arbeidsledighet, og at barn ikke kan gå på skole? spør hun.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for thomask thomask says:

  Det nye viruset ble funnet i prøver tilbake til 15/12. Nedstengningen ble gjort 22/1. Etter 38 dager er det klart at:

  -Det er for sent å prøve å hindre spredning av viruset med nedstengning.
  -Viruset er ikke farlig.

  Myndighetene vet selvsagt dette. Det bør derfor også være klart at:

  -Myndighetene ønsker å stenge ned landet og leter etterpåskudd for dette.

 2. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Ikke glem at det fremdeles er flyvninger mellom Storbritannia og Norge, noe som jo undergraver narrativet fullstendig! Vi må stenge ned internt etter et par tilfeller på gamlehjem, men tillater at smitte kommer inn i landet rett fra kilden kontinuerlig? Det blir ikke dummere enn dette. Til og med mainstreamerne på jobben gremmes over dette.

  Jeg vil anbefale alle som sliter med sine mainstreamere om det er kollegaer eller familie å bruke dette paradokset for alt det er verdt, det er «stuerent», helt logisk, viser stupiditet i tiltakene og gjør at noen andre kanskje våkner opp og begynner å tenke selv. Se på det som en gavepakke fra Erna og co.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  To nittiåringer dauer. Full nedstengning for over 700 000 mennesker og snakk om portforbud.
  Tretti vaksinerte dauer. Ikke noe å se her.

 4. Avatar for thomask thomask says:

  Jeg er enig i at det logisk ikke henger på greip.

  Samtidig mener jeg at det faktisk ikke henger på greip å prøve å hindre virus i å spre seg med lover og køller. Alt jeg har sett av undersøkelser viser at virusene sprer seg uavhengig av politikk. Det henger nok bl.a. sammen med at man smitter i husholdninger og at aerosoler kan bevege seg ikke bare 2 m men mye lenger. Det er nok slik at enten har man motstandskraft og da blir man ikke syk eller så ha man ikke motstandskraft og da får man alt mulig.

  Så konsekvensen av dette er at jeg ikke bruker energi på å argumentere for å “tette hull” (= flere inngrep) for å gjøre politikken konsisten, men for å avslutte den da den kun gjør skade.

  Typisk ellers at media hiver seg på for å stanse også flygninger til utlandet. De er forferdelige.

 5. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Jeg syntes alle tiltak utover håndvask og litt forsiktig oppførsel (ikke gå på jobb når du er syk) er bare tull, men du når ikke frem til mainstreamere på den måten.

  Angrip det de tror på, latterliggjør regjeringens tiltak og fremhev paradoksene i det de tror på, så skal du nok se at vi skeptikere for får noen konvertitter.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Nettopp. Humor er den beste angstfordriver. Og latterliggjøring av maktens gravalvorlige mine har alltid vært populært hos almuen. Og hatet og fryktet hos herskere.

 7. Et par pleietrengende eldre i høy alder på et sykehjem i Langhus fikk påvist det muterte viruset, men det er ellers ikke påvist i Ås kommune. Og dermed må hele kommunen og mange andre stenge nesten alt. Dette er ikke en kunnskapsbasert avgjørelse, men politisk. Panikktilstanden i befolkningen skal opprettholdes.

  Fakta om koronautbruddet i Norge fra FHI pr. 22 Januar:

  • 544 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80-89 år gamle, og 53 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

   1. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Til nå har 71.971 personer mottatt første dose, og 1.873 har mottatt dose to.
  • 60.410 personer har siden februar fått påvist smitte av koronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) fredag. 3.240.001 tester var fram til torsdag utført i landet.

  • Gjennomsnittsalderen til dem som har fått påvist smitte, var torsdag 37 år. Det er 32.083 menn som har fått påvist smitte, og 28.327 kvinner.

  • Smittetallet, eller R-tallet, sier hvor mange en smittet person smitter videre. Siden 4. januar har det gjennomsnittlige R-tallet vært på 0,7, ifølge FHI.

  • 131 koronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det er seks flere enn dagen før.

  • Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse Midt-Norge 7, Helse nord 4, Helse Sør-Øst 105 og Helse vest 15.

  • 21 pasienter fikk på fredag behandling i respirator. Det er to færre enn dagen før.

  • I alt 458 pasienter hadde fram til torsdag vært innlagt på intensivenhet.

  (Kilder: Helsedirektoratet, FHI).

  Og dette med et innbyggertall på 5,3 millioner. Med dette sier FHI selv at tallene ikke er dårligere enn for de fleste tidligere sesonginfluensaer. Men det er vanskelig for folk i en tilstand av panikk å tolke tallene. De foretrekker å tro på regimet og regimets MSM, og avviser all kritikk som konspirasjons-teorier, for myndighetene sitter på den siste og beste informasjonen så klart.

 8. Avatar for tjatta tjatta says:

  Før i tia skulle man forsøke å dempe panikk og uro. Nå er det operation fear 24/7 i alle kanaler. Nå er det feks omvisning på et krematorie i Tyskland på dassrevyen.

  https://www.youtube.com/watch?v=Su1nb3wS0jQ

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

15 flere kommentarer

Deltakere