Foreign Affairs: – USAs strategi for Syria har slått fullstendig feil

0
USAs tidligere ambassadør til Syria, Robert S. Ford. Skjermdump fra video.

«Washington må innrømme at de ikke kan bygge en stat.» Dette skriver Robert S. Ford i magasinet Foreign Affairs 25. januar 2021.

Robert S. Ford er seniorforsker ved Middle East Institute og Kissinger Senior Fellow at Yale University’s Jackson Institute for Global Affairs. Fra 2011 til 2014 var han USAs ambassadør til Syria, oppnevnt av Barack Obama. Ford skriver:

«USA prøvde å bruke militærmakt og økonomisk press for å tvinge den syriske presidenten Bashar al-Assad til å akseptere store konstitusjonelle reformer og en kurdisk autonom sone i landets nordøstre del. Under amerikansk tilsyn utviklet regionen seg til et semistat med sin egen hær, de syriske demokratiske styrkene (SDF) og et forankret byråkrati – dominert av det syriske kurdiske folks beskyttelsesenheter (YPG) og dets politiske arm, det demokratiske unionspartiet (PYD).

Etter seks år og omtrent 2,6 milliarder dollar er denne ministaten Amerikas baby, oppvokst under amerikansk militærbeskyttelse og skjermet fra fiendtlige naboer. Den klarer ikke å forsørge seg sjøl, og dermed vil den autonome sonen forbli avhengig av amerikanske ressurser i overskuelig fremtid. Et åpent engasjement av denne typen er imidlertid ikke det USA trenger.

Syria har aldri vært et stort amerikansk nasjonalt sikkerhetsspørsmål, og amerikanske interesser der har alltid vært begrenset til å forhindre at konflikten truer Washingtons viktigere bekymringer andre steder. Den nåværende amerikanske politikken gjør lite for å oppnå det sentrale målet. Den har heller ikke sikret politisk reform i Damaskus, gjenopprettet stabiliteten i landet eller nedkjempet restene av den islamske staten, også kjent som ISIS. President Joe Biden ville gjøre et fronuftig trekk med å endre kurs – trekke de hundrevis av amerikanske soldatene som for øyeblikket er utplassert i Syria og stole på at Russland og Tyrkia tar seg av ISIS.

Amerikansk støtte til SDF, og dens kurdiske YPG-kjerne, skal hjelpe disse gruppene med å holde ISIS nede med minimal ekstern hjelp og uten behov for en fullskala amerikansk intervensjon.

Sjøl om det er politisk tiltalende, er denne strategien djupt feilaktig. USAs syriske kurdiske allierte har forverret mangeårige regionale spenninger mellom arabere og kurdere. Spesielt blant arabiske samfunn er det stor frustrasjon over kurdisk politisk dominans – garantert av USA – og kurdisk kontroll over lokale oljefelt. Arabiske innbyggere har også protestert mot SDFs påståtte administrative korrupsjon, tunghendte kontraterrorist-operasjoner og verneplikt. For sin del har kurdiske styrker utført bilbombeangrep mot arabiske byer under tyrkisk militær kontroll. I et slike omgivelser, fulle av etniske spenninger og stammekonflikter, kan ISIS operere med stilltiende aksept fra lokalsamfunn, og rekruttere fra deres misfornøyde rekker. USA vil alltid konfrontere dette problemet hvis dets politikk favoriserer et kurderdominert ministat i Øst-Syria.

Den nåværende amerikanske tilnærmingen mangler også et oppnåelig sluttspill. Uten amerikansk diplomatisk og militær dekning ville YPG og SDF sannsynligvis møte en to- eller trefrontskrig mot både Tyrkia og den syriske regjeringen som ville trekke sine krigere bort fra kampen mot ISIS. For å forhindre dette utfallet, mens de fortsatt støtter kurdiske styrker, må USA forbli i det østlige Syria på ubestemt tid.

Hvis Russland, Tyrkia, Iran eller den syriske regjeringen velger å øke militærpresset på amerikanske styrker eller det gryende kurdiske statelet, vil USA bli tvunget til å kaste stadig flere ressurser på problemet. Slik var tilfellet da russiske militære enheter begynte å trakassere amerikanske patruljer sommeren 2020 – og USAs sentralkommando sendte nye lett pansrede enheter som avskrekkende. Denne dynamikken vil trolig bli verre de kommende årene.»

Eksambassadør Ford mener at Biden-administrasjonen ville gjøre klokt i å gi opp en strategi som ikke har noen framtid for seg, og som ville koste USA nye milliarder. Han anbefaler Biden om å avvikle sin støtte til en kurdisk ministat i Syria, etter å ha gitt SDF tilstrekkelig tid til å omstille seg og til å forhandle fram en løsning med Damaskus og Russland.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelLov om portforbud – høringsfristen går snart ut, hva mener partiene?
Neste artikkelKorfor er Labour Party så entusiastiske over Covid-19 lockdowns når tiltaka er så destruktive mot våre fattigaste?