Utenlandske investorer sluker norske ferger

0
En av båtene til Torghatten. Her ved Bodø. Foto: Shutterstock.

Med EQTs raid på Torghatten er de fleste norske fergerederiene overtatt av utenlandske fond, skriver E24. Nettavisa fortsetter:

– Det er vemodig at det nå er slutt, men så er det også slik at fergerederiene i stadig større grad har blitt tatt over av internasjonale strukturfond, sier Tor Andenæs i Andenæs Gruppen til E24.

Familieselskapet har godtatt budet fra private equity-giganten EQT for sin aksjepost på 12,1 prosent i transportkonsernet Torghatten.

For 13 dager siden annonserte EQT oppkjøpet av Danmarks største fergerederi for persontrafikk, Molslinjen. Nå står Norge for tur.

– De finansierer seg billigere enn det vi og andre kan, og da blir det vanskelig å konkurrere på sikt, sier Andenæs.

Flere salg de siste årene

Torghatten ASA er et av landets største transportkonsern med en årlig omsetning på ca. 10 mrd kr og ca. 7000 ansatte. Det har også en lang rekke datterselskaper, og deriblant Widerøe og Norgesbuss. Milliardbudet på Torghatten kommer etter at majoriteten av norske fergerederier har havnet på utenlandske hender de siste årene, skriver E24:

  • Hurtigruten ble solgt til det britiske fondet TDR i 2014.
  • I 2018 ble buss- og fergekonsernet Boreal kjøpt opp av det Hongkong-baserte infrastrukturfondet Everbright Overseas.
  • I 2019 solgte Det Stavangerske Dampskibsselskab (DSD) sine aksjer i Norled til et 50/50 eid selskap bestående av det nordiske infrastrukturfondet CapMan Infra og det kanadiske selskapet CBRE Caledon Capital Management.

Wallenberg og de andre

EQT kontrolleres av selskapet Investor AB, som igjen kontrolleres av familien Wallenberg (57,5%). Under Erna Solbergs regime selges mer og mer av norsk infrastruktur ut til utenlandske investorer. Staten kunne svært enkelt ha unngått dette, hvis viljen var til stede, enten ved eget tilbakekjøp eller ved å bruke Oljefondet. Men Erna Solbergs lojalitet ligger ikke der. Norsk sjølråderett og norsk kontroll over norske ressurser er ikke noen prioritering for henne. Hun og hennes regjering er globalister, og for dem er det logisk og riktig at utenlandsk kaptital tar kontroll over ressurser og infrastruktur her til lands. Og Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre har samme grunnleggende holdning, så fra den kanten er det ingen opposisjon.

Forrige artikkelEn uke uten massemedier – et eksperiment på meg selv
Neste artikkelStadig tettere union – de mørke røttene til EU-prosjektet