USA til sanksjoner mot Tyrkia på grunn av våpenkjøp fra Russland

4
Et S-400 batteri i Tyrkia. Foto: Shutterstock.

I et overraskende trekk rett før hans presidentperiode utløper har Donald Trump gitt grønt lys for en lov som retter seg mot Tyrkia fordi landet har kjøpt det russiske missilsystemet S-400. Kritikken fra USA har vært kjent lenge, men det er likevel overraskende at Trump nå får denne loven på plass. Han har lenge sett en annen vei når det gjelder dette utfra et ønske om å ikke provosere USAs angivelig allierte. Joe Biden har lovt å «bli tøff mot Tyrkia». Sanksjonene retter seg mot Tyrkias muligheter til å sikre seg lån til våpenkjøpene, skriver Bloomberg.

Utenriksminister Mike Pompeo uttalte:

«USA har gjort det klart for Tyrkia på høyeste nivå og ved flere anledninger at dets kjøp av S-400-systemet ville bringe sikkerheten til amerikansk militærteknologi og personell i fare og gi betydelige midler til Russlands forsvarssektor, samt russisk tilgang til de tyrkiske væpnede styrkene og forsvarsindustrien.”

Sanksjonene er vedtatt under Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, known as CAATSA.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa i sin kommentar at Tyrkia ikke hadde hatt noen problemer med USA under Trumps fire år i Det hvite hus, noe som må sies være noe økonomisk med sannheten. Men han har rett i at Tyrkia har fått det som de har villet. Nå sier Erdogan at «USA viser mangel på respekt overfor en viktig NATO-partner» ved å utløse sanksjoner. Men han sa også at han forventet «varme forbindelser med Joe Biden», som på sin side har kalt Erdogan en «autokrat».

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov sa at sanksjonene er «illegitime».

Det er ingen grunn til å tro at sanksjonene vil få Tyrkia til å endre noe som helst når det gjelder innkjøp av og installering av S-400-missilene. Programmet er i full gang og flere batterier er alt operative. Erdogan har vist mange ganger at han ikke bryr seg om trusler eller sanksjoner fra verken EU eller USA, så det er ingen grunn til å tro at han vil gjøre det denne gangen heller.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Hvis USA sanksjonerer Tyrkia for våpenkjøpene fra Russland, blir det et spørsmål om Tyrkia kan melde seg ut av NATO. Det kan da bli sannsynlig at Tyrkia vil melde seg inn i Shanghai Corporation Organization, og gjør Tyrkia det, vil Tyrkia ikke bli medlem av EU.
  Rapport fra et toppmøte fra 2019:
  https://www.youtube.com/watch?v=IytScpecoUs

 2. Avatar for bkfrem bkfrem says:

  Tror ikke at der er nogen chance for at Tyrkiet melder sig ud af NATO, eller bliver smidt ud. Erdogan spiller som altid på to eller flere heste…

 3. Det finnes en annen potensiell mulighet også, nemlig at det blir full splittelse mellom EU og USA/UK og at Nato dermed blir mer eller mindre irrelevant. Da kan fort Tyrkia komme inn i EU-varmen, i alle fall militært sett. Jeg tror ikke det er særlig tvil om at EU-toppene ønsker seg en egen Eurohær på utsiden av Nato-systemet med lignende kapasiteter for krigføring i fjerne(re) strøk som USA har. Det er bare et tidsspørsmål før dette skjer, og da vil motvilligheten til å bruke (mye) penger på forsvar forsvinne som dogg for sola er min gjetning. Særlig tyskerne vil ikke bruke mer så lenge det er USA som setter føringen for når og hvor det skal kriges.

  Tyrkia vil framstå som en attraktiv alliert for EU pga. nærheten både til Midtøsten og Kaukasus bl.annet. Kanskje vil de vurdere medlemsskap i SCO som du tenker og at det vil bli en konkurranse om å tilby dem fordelaktige betingelser som alliert.

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Bortsett fra at Tyskland er okkupert av USA/NATO. Hvordan har mener du de skal kunne ha en selvstendig utenrikspolitikk?

  https://www.youtube.com/watch?v=9t0jymwyUBs

  “Germany is home to five of the seven US Army garrisons in Europe (the other two are in Belgium and Italy), and the US Army Europe is headquartered at the garrison in Wiesbaden, a city close to Frankfurt in central western Germany”.
  76 år etter slutten på 2 vk og 30 år etter Sovjets fall. Hva kan det komme av?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere